LITLOS: Espen Frøiland og broren Pål Frøiland er hver sommer på Hardangervidda og fisker, men aldri tidligere har de fått fisk på størrelse med den Espen Frøiland fikk 26. juli. Da dro han opp en fjellørret med den imponerende vekten 7,6 kilo.

– Ingen av oss trodde det fantes så stor ørret på Hardangervidda. Vi må fremdeles klype oss i armen for å tro at det er sant, sier Espen Frøiland onsdag.

Ifølge fiskeren så den 81 cm lange fisken nesten ut som en sel da den veltet seg i overflaten, like ved land. Han forteller at både han og broren fikk sjokk ved synet, og "fiskeskjelven" satte kjapt inn.

– Men det kalde vannet gjorde at kjempen ga seg fort, og den var på land på under fem minutter, sier Frøiland.

Han vil ikke røpe hvor han fikk fjellørreten på kroken, men sier det var på Hardangervidda Vest.

– Utrolig kjekt

Bestyrer på Litlos turisthytte, Jarle Viskjer, har verken hørt eller sett slik en stor ørret på Hardangervidda.

– Det er den største fisken jeg har hørt, i hvert fall på tatt på stang. Det kan være at noen har tatt fisker på lignende størrelse med garn, men ikke som jeg har hørt om.

Han gleder seg over Frøilands fangst.

– Det er en fantastisk flott fjellørret. I tillegg er det svært gledelig at de som bruker hytta her oppe, faktisk får oppleve slike storfangster, sier Viskjer.

Han opplyser at fisken ikke er spist ennå, den ligger i salt og skal røkes om ca. en uke.

– 7,6 kg er enormt

– Å, herlighet, er professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), Bjørn Olav Rosselands umiddelbare kommentar da han får høre om storfangsten.

– Det er jo kjempestort, jeg har aldri hørt om så store fjellørreter i dette området. 7,6 kg er jo enormt, og ikke minst et svært interessert objekt å studere, sier han.

Kan slå over til å spise fisk

Professoren har to teorier på hvorfor fjellørreten er blitt så stor.

– Ettersom fjellørreten i utgangspunktet ikke spiser andre fisker og vokser sent, vil jeg anta at dette er en ørret som har levd veldig lenge. Trolig en plass mellom 15–25 år.

Men en annen grunn kan være at den har slått over til å bli fiskespisende. Da er sannsynligheten høyere for at fisken blir større på kortere tid.

At storørret slår over til å spise andre fisker er ifølge Rosseland mer vanlig i andre, større innsjøer rundt om i landet.

– Dermed blir de mye større enn det som er vanlig for fjellørreter. Men dette har jeg aldri hørt om i området rundt Litlos før nå, avslutter professoren entusiastisk.