Tirsdag skrev Bergensavisen om Adam Dean Ahlquist (38) som var forbannet for et krav på 2.700 kroner han hadde fått for ulovlig nedlasting av filmen «London Has Fallen». Han nekter å betale regningen.

LES OGSÅ: – For guds skyld – ikke betal

På vegne av en filmprodusent har det danske advokatfirmaet Njord Law Firm sendt ut flere tusen krav til norske forbrukere som har lastet ned film ulovlig. Selskapet representerer flere ulike amerikanske og skandinaviske filmprodusenter.

Ble sjokkerte

En av dem som også har mottatt brevet, er en 18 år gammel mann som BA har snakket med. Han lastet ned «London Has Fallen» på pc-en sammen med kjæresten for omkring et halvt år siden. Nedlastingen gjorde de via programmet Popcorntime.

– Jeg vet at det egentlig ikke er lovlig, vi betalte jo ikke noe for filmen. Men de fleste bruker Popcorn Time, og utvalget andre steder er dårlig, mener tenåringen, som ønsker å være anonym.

Tidligere denne uken fikk faren til kjæresten en regning på 2700 kroner for at den amerikanske filmen ble lastet ned på hans IP-adresse i fjor.

– Han ble sjokkert over regningen, og betalte den med en gang. Nå har jeg og kjæresten min betalt 1350 kroner hver for filmen tilbake til ham. Det ble en dyr film og en lærepenge for oss. Vi kommer ikke til å gjøre dette mer, så mye var ikke filmen verdt, sier 18-åringen til BA.

– Merkelig måte

Han sier han er forundret over firmaets fremgangsmåte.

– Jeg hadde aldri trodd at noe slikt som dette skulle skje. Da jeg først fikk brevet, trodde jeg jo bare det var vi som hadde fått en slik regning. Når jeg nå ser hvor mange krav de har sendt, synes jeg dette er en utrolig merkelig måte å kreve folk for penger på.

Han forstår godt at kjærestens far ville betale regningen.

– Jeg tviler på om det hadde skjedd noe dersom vi ikke hadde betalt, men det er jo kjipt for ham å få en sånn regning i sitt navn. Jeg skjønner godt at han tok dette alvorlig, sier 18-åringen.

Forbrukerrådet advarer

Forbrukerrådet advarer nå mot å betale kravet og har på sin hjemmeside lagt ut en advarsel til forbrukere.

– Dette fremstår som et rent trusselbrev, hvor man forsøker å skremme kundene til å betale, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets råd er å se bort fra både brev og krav.

«Kravet fremstår som urettmessig, og kan heller ikke sendes til inkasso. Selskapet har ikke nok beviser til å trekke de slutningene de gjør. Skulle saken mot formodning gå til retten, anbefaler vi deg å ta kontakt med Forbrukerrådet. Når det gjelder spørsmålene advokatfirmaet stiller, så har du ingen plikt til å svare. Selskapet opplyser heller ikke hva de vil bruke svarene til.»

Det skriver Forbrukerrådet på sin hjemmeside torsdag.

– Det er synd

Jeppe Brogaard Clausen, advokat og partner i Njord Law Firm, har signert brevet til Ahlquist. Han opplyser at selskapet har sendt ut flere tusen brev til norske mottakere den siste uken. De representerer flere ulike amerikanske og skandinaviske filmprodusenter.

– En alminnelig opplysningskampanje har ikke tilstrekkelig effekt. Derfor har man valgt disse brevene for å komme ulovlig nedlasting og fildeling til livs. Siden vi startet opp i Danmark i 2014 har vi prøvd å finne en kommunikasjonsform som ikke er for aggressiv, men nøytral og opplysende, sa Clausen til BA tidligere denne uken.

Formålet med brevene er, ifølge advokatfirmaet, å være en holdningskampanje som opplyser om og bekjemper ulovlig nedlasting, slik at ikke filmindustrien taper inntekter.

At Forbrukerrådet nå går ut å advarer synes han er synd.

– En ting er at de forteller forbrukere at de ikke trenger å betale kravet. Men at de sier forbrukerne ikke bør svare, synes vi er trist. Primærfokuset vårt med dette er å komme i kontakt med folk for å formidle at det de gjør faktisk er ulovlig og skape bevissthet rundt det, sier Clausen til BA.

Han understreker at de har hatt mange gode samtaler med foreldre i Norge som har tatt kontakt etter at deres unge har lastet ned film på ulovlig vis.

Ser ikke problemet

Han ser ikke problemet med å tilby å droppe saken mot en pengesum.

– Vi presenterer en mulighet for en økonomisk løsning om man selv eller barna ulovlig har sett en film. Få betaler uten å ha vært i dialog med oss. Det er en skrøne at folk betaler av redsel. Men det er selvfølgelig ikke kjekt å få brev fra advokat om at noe ulovlig har foregått på IP-adressen, påpeker Clausen.

At beløpet er satt til 2700 kroner forklarer han ved at beløpet skal være høyere enn en kinobillett, det det koster å kjøpe en DVD eller tegne et abonnement på lovlige streamingtjenester.

– I tillegg er det en del omkostninger som skal betales i forbindelse med denne kampanjen som for eksempel hos domstolene som behandler sakene, post, teleoperatører og It-selskaper, sier Clausen.

Han mener lignende kampanjer har hatt god effekt i både Danmark og Finland tidligere.

– Om det vil ha samme effekt i Norge, vet vi ennå ikke, men de skandinaviske landene er strengt tatt ikke så ulike, mener Clausen.

Støttes ikke i Norge

Fremgangsmåten fra det danske advokatfirmaet støttes ikke av den norske opphavsrettsorganisasjonen Rettighetsalliansen i Norge.

– I Norge er det besluttet at det ikke skal gås direkte på sluttbruker, sier Willy Johansen leder for Rettighetsalliansen og generalsekretær i Norsk Videogramforening.

Han understreker likevel at ulovlig nedlasting av film fremdeles er et stort problem, også i Norge.

– Rundt 16 prosent av alt filmkonsum i Norge blir gjort ved ulovlig nedlasting. Selv om det har blitt bedre de senere årene, er det fremdeles et altfor høyt tall, sier Johansen til BA.

– Taper titalls millioner

Rettighetshavere til film taper titalls millioner på dette, ifølge Rettighetsalliansen.

De mener det ville vært helt ok å sende ut brev med advarsler.

– Særlig dersom vi ser at de samme IP-adressene går igjen. Vi avventer også den nye åndsverkloven som står på trappene. Når den er trådt i kraft, vil man gjøre noe straffbart dersom man laster ned eller streamer film fra ulovlige kanaler, sier Johansen.

Han forklarer at mange nok ikke er klar over at de også deler filmer når man laster ned via ulovlige sider som for eksempel Popcorn Time.

– Laster du ned på telefonen og har 500 kontakter på telefonen, blir filmen også delt med disse. Som du skjønner sprer det seg ganske raskt, sier Johansen og oppfordrer folk til å heller bruke lovlige tjenester.

– Det koster ikke mye i dag å gjøre det riktig ved å leie film gjennom lovlige tjenester, mener han.

SAKEN ER HENTET FRA BERGENSAVISEN