HAUGESUND: Kalenderen viste 23. september i år, og Lund hadde invitert hjem to kollegaer fra Haugaland videregående skole for et planleggingsmøte da han falt om.

Han husker han satt i sofaen og fortalte dem at han ikke følte seg så bra. Helt plutselig falt han bakover og ble, ifølge kollegene, helt blå i ansiktet.

– De reagerte lynraskt. Den ene ringte 113 mens den andre la meg i stabilt sideleie. Deretter startet de med hjertekompresjon, forteller 35-åringen.

Det gikk fire minutter og 48 sekunder før ambulansepersonell fikk gitt ham et støt og fikk liv i han igjen.

– Det var helt tilfeldig at jeg hadde besøk da det skjedde. Hvis ikke hadde jeg vært død som en sild, sier han med et snev av galgenhumor.

Mye syk som liten

Haugesunderen ble diagnostisert med hull i hjertet bare noen måneder gammel. Likevel ble han ikke hjerteoperert før han hadde fylt to år.

– Du vet, legene var ikke kommet like langt den gang som de er i dag. Jeg var svært mye syk fram til jeg ble operert, men etter det var jeg som barn flest, forteller Lund til Haugesunds Avis.

Den akutte hjertestansen i september gjorde at han ble sendt til spesialister på et pacemaker-senter på Haukeland universitetssjukehus. Men legene ville ikke legge inn flere ledninger i det skadde hjertet til 35-åringen.

Grunnen til det er at den livgivende ledningen som følger med i den tradisjonelle hjertestarteren, har en svakhet: den kan gå i stykker etter 15 år.

– Da må vi ut med den gamle, og inn med en ny. Det er svært risikabelt da man må gå inn og bore en kanal rundt ledningen, og så trekke den ut, forklarer professor Svein Færestand til Lørdagsmagasinet i TV 2 som først omtalte saken.

Heldigvis visste legen at de i Danmark har testet ut en trådløs hjertestarter med batteri under armen, samt ledning utenpå selve hjertet.

Restartet tre ganger

6. oktober i år ble Joakim Lund første nordmann med trådløs hjertestarter. Operasjonen tok fire timer, og 35-åringens hjerte måtte restartes hele tre ganger før alt fungerte.

– Ettersom jeg er så høy måtte ledningene tilpasses på ny, humrer karen som ruver 193 cm over bakken.

Han er godt fornøyd med hjertestarteren, og er glad legene kunne legge ledningen utenpå selve hjertet.

– Hva ville skjedd om du fikk hjertestans nå?

– Hjertestarteren ville gitt meg et støt, og dersom jeg hadde vært alene hadde jeg forhåpentligvis greid å ringe ambulansen selv, sier Lund, og legger til:

– Men vi får håpe jeg slipper å finne ut av det.

Nå ser han fram til en rolig julefeiring sammen med sin nærmeste familie.

– Og så gleder jeg meg til å komme tilbake på jobb!