[BERGENSAVISEN]: I fjor ble det funnet en gåsenebbhval utenfor Bergen med magen full av plast.

Helt siden den gang har Kenneth Bruvik i Norges jeger- og fiskeforbund åpnet magesekken på alle dyr han finner.

Denne uken var han ute og fisket på vestsiden av Sotra.

– På et bunngarn fikk jeg en torsk. Før jeg sløyde fisken, kjentes den veldig hard ut. Jeg åpnet magesekken og fant en stor plastklump (se video), forteller Bruvik.

Det var TV2 som først omtalte funnet av torsken.

Bruvik har engasjert seg i miljøspørsmål i en årrekke. Nå er han oppriktig bekymret over funnene han har gjort de siste månedene.

– Og det er ikke bare fisk som har plast i kroppen, men også andre dyr. For litt siden fant jeg er storskarv. Fuglen hadde plast i magesekken. Den var innkapslet av fett, sier forteller Bruvik.

Han har levert plasten til analyse hos Uni Research.

– Jeg mener vi må forske mer på hvilke konsekvenser plasten har på omgivelsene våre. Jeg mener miljømyndighetene bør bevilge penger til screening av dyr. Vi må forske mer på hva plasten gjør med næringskjeden. Jeg finner bare mer og mer plast i naturen, sier Bruvik.

 

Han har nå planer om få åpne magesekken til flere marine dyr som oter og sel.

Bruvik tar vare på all plasten han finner i dyr. Han tar også våre på litt av kjøttet til dyret, som han sender inn til analyse.

 

– Jeg vil oppfordre alle til å åpne magesekken på døde dyr de finner. Vi må få vist verden hvor omfattende plastproblemet egentlig er. Dette angår absolutt alle, sier han.

Bruvik har nå levert plasten til analyse. Han mener vi må begynne å forske mer på effekten plast har på våre omgivelser.

Han forteller at miljøorganisasjonene planlegger nå en stor ryddeaksjon på Vestsiden av Sotra i april.

– Vi har også invitert utenlandske miljøorganisasjoner til en stor konferanse om plast. Den skal skje samtidig som den store ryddeaksjonen. Plasten i naturen kommer ikke bare fra Norge. Mye av plasten på sjøen kommer fra utlandet, forteller Bruvik.

Han oppfordrer flere til å engasjere seg i plastsaken, bruke mindre plast og rydde plastboss i sitt nabolag.