KARMØY: Fredag lanserte han nettstedet Tidsmaskinen.no. Bakgrunnen er at Vilhelmsen ønsker å hindre at historiene går tapt. Derfor har han laget en bildedelingstjeneste som foreløpig inneholder 10.000 bilder.
- Bilder, historier og kunnskap går tapt. Derfor startet jeg på 90-tallet å tenke på dette og nå har jeg laget det verktøyet jeg har drømt om å ha selv, sier Vilhelmsen, som selv er bosatt i Sævelandsvik og til daglig jobber i software-selskapet Unisea i Skudeneshavn.
Tidsmaskinen.no skal være en sosial møteplass og tumlearena for historieinteresserte.
Vilhelmsen kaller det en reise i tid, bilder og historie.
Et kart er utgangspunktet for navigasjonen på nettstedet.
Bildene er festet til kartet der motivet er fra, og en tidslinje på toppen av siden lar deg velge hvilken epoke du vil se bilder fra.
Du kan se bilder fra det samme stedet nå og for femti år siden, som for eksempel Sevland skole i 1955 og 2014.
I tillegg kan du lese artikler som er knyttet til bildene.
- Mye av dette er gjort tidligere på ulikt vis, men det er ikke satt sammen på en brukervennlig måte, sier Vilhelmsen.
- Ikke unnfanget i et Excel-ark
Poenget med tjenesten er at folk bidrar med bilder og kunnskap fra sitt lokalmiljø.
- Poster noen et bilde på Facebook høster det «likes», men forsvinner i strømmen. Her blir bildene liggende som vår felles kulturarv og er noe vi kan ha glede av i mange år, sier Vilhelmsen.
Et viktig moment er at tjenesten er gratis.
- Det er prosjekt unnfanget i lidenskap, ikke i et Excel-ark. Det vil alltid være gratis å bruke, lover Karmøy-mannen.
Han vedkjenner å ha brukt mye penger på prosjektet. Blant annet har Appex laget siden, og den må driftes.
- Blir det snakk om betaling er det i så fall for såkalte superbrukere, sier Vilhelmsen.
Flest fra vestsiden av Karmøy
Da Haugesunds Avis skrev om portalen i september, hadde 150 brukere tilgang til nettstedet.
Nå ligger det åpent for alle.
For å kunne legge inn bilder og kommentere må man lage seg en profil. Vil man bare se, er det fritt fram.
Man mister heller ikke rettighetene til bildene om man legger dem inn.
- Flesteparten av bildene er fra vestsiden av Karmøy. Det er også mange bilder fra Haugalandet generelt, samt fra Lillestrøm og Lofoten, viser Vilhelmsen på Norges-kartet.
Blant annet har Vilhelmsen fått tilgang på 3.000 flyfoto fra tidsrommet 1930 til 1970, som han har fått av Karmøy kommune.
Nord-Karmøy Historielag har bidratt med 5-600 artikler, også historiegruppa i Skudeneshavn og Åkrehamn Kystmuseum har bidratt. Det vil også bli aktuelt å ta kontakt med flere museer.
Skanne-dugnad
For å få de gamle bildene inn i systemet må de skannes.
- En plan jeg håper vi skal få gjennomført er at lag og foreninger kan ha en dugnad, der folk kan komme og få skannet bildene sine.
Han vil gjerne ha best mulig kvalitet på bildene som legges inn, men en ting er viktigere:
- Vi vil heller ha et bilde av litt dårlig kvalitet enn å ikke ha bildet i det hele tatt. Da går historien tapt, sier han.
Vilhelmsen har ikke satt seg noe mål for antall bilder eller antall brukere.
- Jeg håper folk synes det er spennende. De som sier de ikke er interesserte i historie, vet bare ikke om det ennå. Ser man et bilde av et hus fra gamle dager uten noe info, er det kanskje ikke så interessant. Får man vite at huset var det gamle kommunehuset og at det nå er flyttet til Skudeneshavn, er det mer interessant, forteller Vilhelmsen, som demonsterte verktøyet på fredagens pressekonferanse.
Ta med pcen på aldershjemmet
Foreløpig satser Vilhelmsen nasjonalt.
- Det er ingen grunn til at det ikke kan gå i Sverige eller Danmark også, men jeg forholder meg til Norge og håper å få samlet mange bilder fra bygd og by her til lands, sier Vilhelmsen.
Også nye bilder tatt fra samme sted som de gamle, er ønskelige. Det går også an å vise bildefilmer fra et spesifisert område.
- En av tankene er jo at noen kan ta pc-en med til en gammelt tante eller en far på et aldershjem og vise dem bildene fra glansdagene på hjemstedet, sier Vilhelmsen entusiastisk.