Gå til sidens hovedinnhold

Frykter nedtur

Artikkelen er over 11 år gammel

Allerede om ti år kan gassleveransene fra norsk sokkel til Kårstø bli betydelig redusert.

TYSVÆR: Gassco-sjef Brian Bjordal kom i går med advarselen i et møte hvor Haugalandrådet hadde samlet stortingsbenken i Rogaland på Avaldsnes.

Sjefen for driften av den norske gassinfrastrukturen advarer mot å tro at bransjen han representerer kan drifte som normalt i nye 20–30 år.

– Mange idealister later til å tro det. Vi er nødt til å være realister. Om cirka ti år vil matingen fra norsk sokkel starte på en alvorlig nedtur, advarer han.

Skrur ikke av lyset – ennå

Bjordal understreker overfor Haugesunds Avis at han ikke mener det er allmenn grunn til bekymring for eksistensen en av de viktigste dynamoene i næringslivet på Haugalandet, prosessanlegget på Kårstø. I alle fall ikke på kort sikt.

Men det er åpent spørsmål hvor mange som tjener til livets opphold på Kårstø om 15–20 år.

– Blant annet derfor er det viktig å huske at tilgangen til gassressurser ikke løser seg selv. Det er viktig å ta tak i disse utfordringene nå, sier han.

2010 siste store?

I løpet av dette og neste år sluttføres en modernisering til 10 milliarder kroner på Kårstø. En lang rekke bedrifter i regionen har hatt oppdrag i den forbindelse. En av konsekvensene av mindre gasstilførsel vil trolig være færre store investeringer på Kårstø.

Kanskje vil også deler av dagens produksjon av gassprodukter, som for eksempel etan, bli stengt.

– Fasiten vet vi ikke i dag, men det vil bli en endring, sier han.

Ikke rom for nye

Han mener at noe av det som kan bidra til å bremse den negative utviklingen er å styre gass fra nye funn til eksisterende anlegg framfor å bygge nye.

– For eksempel vil gass fra felt i nordområdene kunne transporteres til Kårstø, sier han.
Bjordal mener uansett at æraen hvor man kunne dele ut funksjoner utover landet nå er over. – Nå er det viktig å bruke eksisterende kapasitet. Noe annet ville vært det glade vanvidd med tanke på de perspektivene vi ser nå, sier han.

Ønsker pro-aktivitet

Bjordal håper faktaene han presenterte for politikerne mandag vil bidra til mer pro-aktiv tankegang som kan bidra til å bremse fallet i aktiviteten i en bransje som sysselsetter titusener av mennesker i Rogaland.

Mange av dem på også i Haugesund-regionen. Han avviser at han hadde noen politisk agenda på møtet i går.