Bråket om nytt fylkesnavn: – Forundrer meg over kritikken

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun er forundret over all kritikken som har kommet mot Vestlandet som nytt regionnavn.

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun er forundret over all kritikken som har kommet mot Vestlandet som nytt regionnavn. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun påpeker at det var to enstemmige fylkesting som avgjorde at den nye regionen skal hete Vestlandet.

DEL

[BERGENSAVISEN]: Fylkeskommunene Hordaland og Sogn og Fjordane har måttet tåle krass og massiv kritikk for at navnet på det nye storfylket i vest skal få navnet Vestlandet. Det ble vedtatt 27. oktober.

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun har snakket varmt om den nye regionens navn, men mange er uenige med henne, spesielt innbyggere i de to andre vestlandsfylkene Rogaland og Møre og Romsdal.

De mener to av fire fylker som identifiserer seg som vestlandsfylker ikke kan «kuppe» navnet.

Stortinget avgjør

Det er Stortinget som skal endelig avgjøre navneskiftet til våren neste år. Språkrådet skal avgi en uttale til navnet, og de har allerede sagt seg negative til bruken av Vestlandet for de to midterste vestlandsfylkene.

I en uhøytidelig avstemming BA har hatt på sine nettsider, har over 4500 lesere avgitt sin stemme til følgende alternativer til «Vestlandet»:

  • Bjørgvin, 33 prosent
  • Vestlandet, 15 prosent
  • Bergenhus, 13 prosent
  • Fjordane, 12 prosent
  • Gulating, 9 prosent
  • Vestland, 5 prosent
  • Midtre-Vestland, 4 prosent
  • Vest, 2 prosent
  • Syv prosent av leserne likte ingen av alternativene

Forundret over støy

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun sier til BA torsdag ettermiddag at hun er forundret over kritikken som nå har kommet mot navnevalget.

– Jeg vil veldig gjerne få påpeke at dette vedtaket hadde et usedvanlig bredt flertall i begge fylkene, og det forholder jeg meg til. Ofte får vi kritikk for at vi fatter vedtak på sprikende grunnlag. Nå har vi et nesten enstemmig vedtak, så får vi kritikk for det også, sier Hestetun.

Hun minner også om at Rogaland selv var en del av prosessen frem mot en intensjonsavtale, og at det hele tiden var planen at regionen skulle hete Vestlandet.

– Det forundrer meg at de lager så mye støy om dette nå. Navnevalget har ligget som en del av intensjonsavtalen i to år. Derfor overrasker det meg at motstanden er så stor nå.

– Hvorfor landet dere på Vestlandet?

– Fordi vi synes det var det beste navnet. Også Fjordane var oppe, men det forslaget falt. Heller ikke forslag om å utsette avgjørelsen fikk flertall, sier fylkesordføreren til BA.

– Ikke et «kupp»

Hun er bestemt på at hun står bak vedtaket, og at hun synes Vestlandet er et bra navn. Hun avviser at det er snakk om et «kupp».

– Dette har vært helt åpne prosesser som har ført frem til et solid vedtak. Men jeg skjønner selvsagt at dette handler om følelser, og i et demokrati må vi tåle diskusjoner. Det er lov å ha ulike meninger.

Hestetun håper ikke Stortinget endrer navnet når de skal behandlet saken neste år.

– Dersom Stortinget mener noe med at dette skal være en demokratireform og at regionene skal ha vedtaksmyndighet, regner jeg med at de lytter nøye til det vi har vedtatt i denne saken. Så vil tiden vise hva som skjer, sier Hestetun.

Artikkeltags