- Se så livaktige de ser ut. Og så vakre, utbryter kunstneren Joakim Lund mens han studerer glassøynene som titter på ham.
Brune, blå, grønne og grå og nyansene imellom. Fargespekteret er stort. Kanskje ikke så rart med tanke på at glassøyesamlingen til Brillehuset Müller i Haugesund teller 350. Disse har Joakim Lund fått lov til å bruke i installasjon «Monovision» som presenteres i utstillingsvinduet i butikken lørdag.
Myteomspunnet
- Grunnen til at jeg stiller ut i et butikkvindu, er fordi jeg ønsker at flest mulig skal se installasjonen. Dessuten er det gøy å stille ut hos en optiker. Folk får gjøre seg opp sine egne tanker om glassøyneinstallasjonen. Kanskje blir noen provosert, men det er ikke intensjonen. Jeg er opptatt av å få fram det vakre, sier Lund, som snakker varmt og lenge om øyet og dets anatomiske oppbygging. Ingen tvil om at kunstneren har bakgrunnskunnskap om det vitale organet.
Optiker Jon Müller gir uttrykk for at han har tenkt mye på om utstillingen vil støte folk. Men føler seg trygg på at det vil gå bra.
- Kanskje kan dette allminneliggjøre det hele. Det er mange myter rundt glassøyet, sier han.
Rundt prosjektet har Lund også skrevet tre historier om dagligdags-glassøye romantikk.
- For meg er det viktig ikke å knuse den mystikken det ligger i å ha et glassøye, men nærmest å underbygge den, sier han.
Det lille maleri
For fire år siden reiste haugesunderen Joakim Lund til Finland for å studere kunst. Han fant da ut at det var kunstens vei han ville gå. Og hele tiden har ansiktet stått sentralt i arbeidene hans. Øynene og munnen i særdeleshet.
- Jeg er opptatt av ansiktet som kommunikasjonssentrum. Det er tross alt innenfor dette feltet at vi møtes. For meg har derfor øynene blitt en naturlig del å ta fatt i, sier Lund
For kunstneren er det ingen tvil om at det er maleriet som er tungvekteren i kunstlandskapet.
- Selv om det kanskje ikke er så populært å jobbe med, er det desto mer viktig å ta vare på tradisjonen, sier Lund som i hovedsak jobber med figurativt maleri.
Eller «det lille maleri» som han selv foretrekker å kalle det. Ikke så rart med tanke på at mange av maleriene hans ikke er større enn 10x15 cm.
I den senere tiden har han også jobbet mye med antikke objekter. Disse bearbeider og tilegner han et figurativt fragment eller moment. Objektene får da ifølge Lund er mer spesifikk identitet, som det bærer med seg inn i framtiden.
For tiden studerer han ved Kunsthøyskolen i Bergen, og forbereder seg nå på eksamensutstillingen i mai.
FORSMAK: Glassøyeinstallasjonen er en smakebit på det Joakim Lund presenterer på debututstillingen sin i Haugesund Billedgalleri i oktober.