OSLO: Det kommer fram i Cyber Crime Survey 2017, som PwC har gjennomført med støtte fra Finans Norge, NorSIS og Bergen Næringsråd. Nesten 200 norske bedriftsledere, IT-ledere og sikkerhetsspesialister er med i undersøkelsen.

– Å bli utsatt for angrep kan fort bli svært kostbart. Årets undersøkelse viser en stor økning i andelen selskaper som har blitt utsatt for utpressing, slik som ransomware (utpressingsvirus), der filene blir kryptert og de kriminelle krever penger for å løslate dem. 55 prosent sier at de har blitt utsatt for dette siste 12 måneder, sier Henrik Lervold, markeds- og kommunikasjonsdirektør i PwC.

Fakta om beskyttelse mot hacking

* Ikke del passordene dine med noen. Ikke la nettleseren huske dine passord dersom maskinen deles med andre, eller dersom du ofte tar den med deg.

* Ha gjerne dobbel sikkerhet, dersom det er mulig. Du kan vurdere å benytte et  passordhåndterings-program;https://nettvett.no/passord/#.

* Bruk forskjellige passord på forskjellige nettsteder.

* Bytt passord med jevne mellomrom. Passord bør ha en lengde på minst 12 tegn eller minst 5 ord og helst bestå av tall, symboler og små og store bokstaver.

* Det er helt i orden å notere passord. Det er viktigere at man har gode, unike passord på alle tjenester enn at man er i stand til å huske alle sammen. Skriv passordene ned på et papir som du lagrer på et trygt sted.

* De passordene du bruker ofte, bør du memorere.

* Det er ikke lurt å lagre passordene i et dokument på datamaskinen.

(Kilde: Datatilsynet/ Nettvett.no)

En firedel indikerer at kostnadene overstiger 1 million kroner. Mange oppgir at de har fått økte utgifter til gransking av sikkerhetshendelser samt utbedring og videreutvikling av forsvarstiltak og mekanismer.

EUs nye personvernforordning trer i kraft fra mai 2018, og 55 prosent svarer at de er bekymret for om bedriften klarer å oppfylle EUs nye krav til behandling av personopplysninger.

– Kun halvparten av respondentene tror at sensitiv data deres virksomhet behandler vil være tilstrekkelig beskyttet om 18 måneder i henhold til gjeldende lovgiving. To av tre mener at de i fremtiden må endre rutiner og prosedyrer for å tilpasse seg den kommende personvernforordningen. Det kan bety at flere risikerer store bøter dersom sikkerhetskravene ikke følges opp, sier Lervold.