Har meldt seg ut av Høyre

BLE VRAKET: Ruth Eriksen. Arkivfoto: Alfred Aase

BLE VRAKET: Ruth Eriksen. Arkivfoto: Alfred Aase

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sveio-ordfører Ruth Eriksen meldte seg torsdag formiddag ut av Høyre. Hun kommer til å melde seg inn i Frp.

DEL

SVEIO: Ruth Eriksen ble på Sveio Høyre sitt nominasjonsmøte forrige torsdag vraket som partiets listetopp og ordførerkandidat til høstens kommunevalg.

Nominasjonskomiteen hadde ført Eriksen øverst på sin anbefaling til nominasjonsmøtet.

Men etter benkeforslag fra Vibeke Enerstvedt ble Lars Einar Hollund valgt med tre stemmers overvekt, 20 - 17.

LES OGSÅ:
(SAK FRA 2012): Tar avstand fra egen ordfører
LES OGSÅ: (SAK FRA 2014): Blei nedstemde, gjekk av

Det førte til at ti personer trakk seg fra lista, og de av dem som var til stede forlot møtet.

– Vi følte oss lurte, sier Ruth Eriksen.

Frp kjente ikke til dramatikken

Vibeke Enerstvedt bekrefter overfor Haugesunds Avis at det var hun som fremmet benkeforslaget på Lars Einar Hollund, utover det ønsker hun ikke å kommentere saken.

Og for den sittende ordføreren har det altså ført til at hun har meldt seg ut av partiet.

– Å tape et valg er legitimt og noe man må regne med i politikken. Men den prosessen som har vært kjørt i forbindelse med nominasjonen oppleves som uærlig. Det viste seg at Hollund og Enerstvedt i samarbeid med andre i partiet i det skjulte hadde utarbeidet en alternativ liste. Ingen av de nye medlemmene eller jeg var blitt spurt om vi ville stå på denne lista. Da er det klart vi fikk bakoversveis. At det kommer benkeforslag på enkeltnavn er helt normalt. Men en helt ny liste, der ingen var spurt på forhånd, da begynner det å bli en uærlig prosess. Hadde de spilt med åpne kort og sagt at dette kunne komme til å skje, er det ikke sikkert det hadde blitt så problematisk, sier Ruth Eriksen til Haugesunds Avis.

Den for tiden partiløse ordføreren kommer nå til å melde seg inn i Fremskrittspartiet.

– Det er utrolig trist. Mitt ståsted er at det er så mye viktig og interessant som skjer i Sveio kommune som jeg vil være med på og gjøre mitt beste for innbyggerne i kommunen,  sier Eriksen.

Leder av Fremskrittspartiet i Sveio, Bjørn Gerhard Huseby, var ukjent med dramatikken i Sveio Høyre og ordførerens varslede overgang til Frp.

– Det høres ut som jeg snarest må kalle inn til et styremøte, sier Huseby.

Sveio Frp har ikke avholdt sitt nominasjonsmøte. Om Ruth Eriksen kommer inn på den lista gjenstår å se. Men fram til valget vil Sveio være styrt av en Frp-ordfører.

- Greit flertall

- Jeg kan bekrefte at nominasjonsmøtet har pekt på meg som ordførerkandidat. Jeg har sagt ja, sier Lars Einar Hollund (58).

Han er i dag leder i Sveio Høyre.

Nominasjonsmøtet ble holdt torsdag 15. januar – og ifølge Hollund – var det Vibeke Enerstvedt, på vegne av kommunestyregruppen som kom med benkeforslaget.

- Jeg har ikke lyst å gå i detalj på selve møtet. Det jeg kan si er at det var et rekordstort oppmøte, med 38 medlemmer og at jeg ble valgt med greit flertall. Og det er viktig å poengtere at det ble valgt mange flinke folk på toppen av lista, sier han.

- Kommer du til å trekke deg som leder i partiet – om du blir ordfører?

- Mitt syn er at en ordfører ikke bør sitte som leder. For å ha størst mulig intigritet og troverdighet bør du være mest mulig fri fra andre roller, sier han.

Hollund mener partiet og kommunen har mye å gjøre framover.

- Jeg er svært ydmyk for denne rollen. Vi går inn i en spennende tid og har mye hardt arbeid foran oss. Får vi til Vikingland vil det være et paradigmeskift for kommunen, sier han.  

Artikkeltags