VINDAFJORD: Klokken 02.45 ble nødetatene varslet om en boligbrann i Blikrabygda i Øvre Vats.

Brannen oppsto i et bygg på et gårdstun. I bygget bodde det tre innlosjerte arbeidere, mens huseier bodde i boligen ved siden av.

– De våknet av røykvarsleren, og kjente da at det luktet røyk, sier Morten Svandal, som var innsatsleder for brannvesenet på stedet i natt.

Store skader

Da brannvesenet kom frem rundt et kvarter senere, var huset fullt av røyk, og det var åpne flammer i stuen, gangen og på kjøkkenet, forteller Svandal.

Røykdykkere ble sendt inn, og de fikk etterhvert kontroll på flammene. Brannen hadde gått gjennom etasjeskillet, og brannvesenet fjernet en del kledning og skar opp takplater for å få ut røyken.

– Det er mye skader, spesielt røykskader. Huset er ikke beboelig slik det er nå, men det er ikke nedbrent, sier Svandal.

Årsaken til brannen er ukjent.

– Det er såpass intakt at det er fullt mulig å gå inn med krimteknikere for å finne ut hvordan dette startet, sier Svandal.

Bekymret

Innsatslederen sier det er et viktig budskap å få frem etter brannen; nemlig viktigheten av brannsikring.

– I dette tilfellet var røykvarsleren i orden, og det berget trolig livene deres. Det vi ser når vi er rundt på tilsyn på steder hvor arbeidere er innlosjert, er gjerne at brannsikkerheten er dårlig ivaretatt, sier han.

Noen steder fjerner arbeiderne selv batteriene i røykvarslerne etter at de har for eksempel har begynt å pipe i forbindelse med matlaging.

– De kommer kanskje fra en litt annen kultur hvor man ikke har like mye respekt for viktigheten av brannsikkerhet, sier Svandal, og legger til:

– I andre tilfeller er det dessverre huseiere som rett og slett ikke har installert røykvarslere i huset.