HAUGESUND: Bautasteinen ble bekranset av Arbeiderpartiet første gang i 1908, og det har siden vært tradisjon i byen at kransenedleggelsen markerer starten på 1.-maitoget, ifølge en av byens historiefortellere Tor Inge Vormedal.

Ingeborg Skjølingstad, som er faglig politisk ansvarlig i Haugesund Arbeiderparti, valgte å gi de som sto innen rekkevidde til å høre talen en historietime på Christine Elisabeth gravlund. Ap-kollega og LO Nord-Rogalands Borgny Hauge Skogen holdt godt fast i megafonen i vinden.

Skjølingstad fortalte om Bernhard Hansen fra Drammen, som var sentral i en arbeiderbevegelse regjeringen så på som en så stor trussel at de fengslet blant andre Hansen i over seks år. Siden kom han til Haugesund, og det var her han døde i 1903

Rundt om på gravlunden sto unge og eldre fra Haugalandet som hadde skodd seg for å gå i 1.-maitoget fra Byparken til 22. juli-minnesmerket ved rådhuset. Apellen der sto Eline Jacobsen Vikse fra Haugaland AUF for.

Dagen startet med appeller, bekransninger og frokost i Tysvær og Karmøy, før dagens hovedtaler, LO-sekretær Are Tomasgard, talte på HSH.

Disse ti paroler markerte arbeidernes tog i år:

1) ARBEID TIL ALLE

2) NEI TIL SALG AV NORGE

3) NEI TIL PROFITT PÅ VELFERD

4) KABOTASJE = SOSIAL DUMPING

5) FRITT PALESTINA

6) STOPP TISA – TTIP

7) SOLIDARITET MED HAVNEARBEIDERNE

8) EN MER HUMAN FLYKTNINGPOLITIKK

9) NEI TIL SKATTEPARADIS

10) STOPP SOSIAL DUMPING

11) STØTT DE STREIKENDE HOTELL- OG RESTAURANTARBEIDERNE