Hyllet barnas innsats

Klar stemme: Den tidligere NRK-profilen Hans-Wilhelm Steinfeld var hovedtaler under årets 17. maifeiring i Haugesund.                                   Foto: Grethe Nygaard

Klar stemme: Den tidligere NRK-profilen Hans-Wilhelm Steinfeld var hovedtaler under årets 17. maifeiring i Haugesund. Foto: Grethe Nygaard

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Den tidligere NRK-profilen Hans-Wilhelm Steinfeld takket elevene ved Lillesund skole for å holde minnet om Rabinowitz-familien levende.

DEL

HAUGESUND: Flott at dere, elevene ved Lillesund skole, stopper for å minnes Rabinowitz-familien. Dette er et stoppested til minne om en av de alvorligste forbrytelsene som er begått mot en borger av Haugesund, sa Steinfeld til elever ved Lillesund skole i Rabinowitz-parken, sør i Haraldsgata, om morgenen 17. mai.

Seinere på dagen prater Haugesunds Avis med Steinfeld, og ber ham utdype hvorfor han vektla barns rolle under talen i Rabinowitz-parken.

Barn skjønner

– Barna er selvsagt orientert av sine lærere om hvorfor de legger ned blomster i parken. Og barn skjønner ofte bedre enn voksne uhyrligheter når de får dem beskrevet, sier han, og fortsetter:

– Det er utfordrende å tale til barn fra første klasse og oppover, og deres foreldre, samtidig. Jeg vet ikke om det var pedagogisk korrekt, men det var i hvert fall historisk korrekt.

– Du ønsket selv å få tale i Rabinowitz-parken?

– Jeg kunne gjerne tenke meg å si noe om dette, fordi jeg kan noe om det. Ikke generelt, men helt spesielt. sier Hans-Wilhelm Steinfeld.

Han har gjennom livet hatt et nært forhold til haugesunderen og verdensborgeren Moritz Rabinowitz, som endte som offer for nazi-Tysklands industrielle massemord i 1942.

– Min avdøde far, som selv er av jødisk familie, jobbet 50 år i Rabinowitz-familiens butikk, Dresshjørnet, i Bergen, og var venn av Willy Reichwald, bror til Rabinowitz` svigersønn, Hans Reichwald. Willy Reichwald hadde jeg som filleonkel hele mitt liv, til han ble 95 år. Han arvet all virksomheten til Rabinowitz. Og det var slik jeg vokste opp i Rabinowitz-familiens sofa på hytten i Alversund nord for Bergen.

Nær familie

– Det er mer enn det, skjønner du. Min oldefar grunnla synagogen i Trondheim. Min farfar overlevde krigen, men det gjorde ikke min grandonkel, Israel Steinfeld med kone og to barn i Ålesund. De ble som familien Moritz Rabinowitz gasset og myrdet i Auschwitz. Så dette er nærmere mine telt enn de fleste er klar over.

– Hvorfor er det viktig å minnes Rabinowitz-familiens skjebne på en dag som 17. mai?

– Alt vi opplevde under 2. verdenskrig var egentlig noe grunnloven skulle verne oss mot. På en nasjonaldag er det viktig å minne om de verdier vi – heldigvis – har kunnet ta som en selvfølge de siste 70 år. Det er ikke en selvfølge, det kan skje igjen, og derfor må vi holde vår kollektive forstand, og vår hukommelse, ved like, sier Hans -Wilhelm Steinfeld.

Artikkeltags