HAUGESUND: Søndag ettermiddag var tiden inne til å mobilisere, samtidig som det er en heder til årets fredsprisvinner. I Oslo ble Nobels fredspris delt ut til ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. På Bytunet i Haugesund møtte folk fram for å gå i tog under parolen «Atomvåpenforbud nå!». De tente sine fakler og gikk sørover, forbi Rådhusplassens idylliske julemarked, opp bakken og til minnesmerket for 22. juli-terroren, der appeller ble framført.
Kjellaug Bjerkli Haarberg, lagsleder i Rødt Haugaland, tok initiativet og ledet arrangementskomiteen for fakkeltoget. Bak arrangement står en rekke organisasjoner på Haugalandet, som Rødt Haugaland, Haugesund SV, Rød Ungdom Haugalandet og Haugalandet Sosialistisk Ungdom. Med på laget er også Haugesund KrF, Peacemakers Haugaland, Haugaland, Natur og Ungdom, Karmøy SV, Kirkens Bymisjon Haugalandet, Besteforeldrenes Klimaaksjon Haugalandet, Nei til Atomvåpen Norge og Norges Fredsråd.
Sang
– Vi gjør felles sak av kampen mot atomvåpen og kravet om at Norge må snu og signere FN-traktaten, sier Haarberg i en nyhetsmelding om arrangementet.
Hun peker på at fredsarbeid og motstand mot atomvåpen har lang tradisjon på Haugalandet, og mener at årets fredspris er en stor heder for dem som har stått på gjennom årene. De har hatt markeringer i flere byer, og det fikk Haarberg til å ta initiativ.
– Jeg mener at en by på Haugesunds størrelse burde ha en slik markering, og engasjement om aktuelle saker, sier hun.
Haarberg husker Ole Koppreitans Nei til atomvåpen som en del av bybildet i Oslo da hun var student. Så har det gått noen år uten stort fokus på atomvåpen. Nå er noe på gang, som hun sier. Det er delt ut en fredspris Haarberg og flere mener er folkets fredspris.
43 gikk gjennom Haraldsgata med tente fakler. I bakken opp langs Rådhuset stemte de i med «We Shall Overcome», ved 22.-juliminnesmerket lyttet de til appeller og sang «Til ungdommen». For Haarberg var det viktig å vise igjen, vise at fredsbevegelsen ikke er død og at engasjerte mennesker ikke er alene om sitt engasjement.
Trump
Madeleine Simonsen, 21-åring fra Skudeneshavn, kom fordi hun liker å engasjere seg. Nå er atomvåpen en sak hun tenker mer på enn hun har gjort.
– Jeg blir mer og mer nervøs, og det er rett og slett på grunn av Trump, sier Simonsen.
Elisabeth Johnstad Kyvik tente fakkel fordi hun er med i Besteforeldrenes klimaaksjon, og de hadde avtalt å bli med på dette.
– Fordi vi er opptatt av framtiden til våre barnebarn, sier Kyvik. Det lokale besteforeldrelaget har 20 medlemmer. Ståle Pedersen holdt foreningens appell.
Reidar Sand i Sosialistisk Ungdom holdt appell, leste et av Gunnar Roalkvams dikt og spilte gitar til allsangen.
For en fakkel betalte de 20 kroner eller det de måtte ønske, og Kjellaug Bjerkli Haarberg lovet at et eventuelt overskudd skulle gå til ICAN.
Fakkelfondet gikk 1.020 kroner i overskudd, og disse pengene blir overført til ICAN mandag.