Tomt på stranden, men ikke i vannet

Noen fikk åpenbart hastverk da skyene kom, og løp fra slippersene sine i Kvalsvik.

Noen fikk åpenbart hastverk da skyene kom, og løp fra slippersene sine i Kvalsvik. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

På tross av at grå skyer kastet et slør over det som skulle bli en av årets solfylte sommerdager, fant noen dedikerte haugalendinger en måte å oppholde seg i vannet på.

DEL

HAUGESUND: I Kvalsvik ble det arrangert dykkerkurs, og blant de oppmøtte var Ane Byrkjeland (13).

– Jeg har alltid drømt om å kunne dykke i havet, sier Ane til Haugesunds Avis, hun var på kurset med sin far, Erik Byrkjeland (gammel nok…).

Det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær, sies det, og de oppmøtte var langt fra dårlig kledd. Kurset arrangeres i regi av Proff Dykk og hver av deltakerne har på utstyr som veier om lag 20 kilo. I tillegg til det tunge utstyret skal de ha på seg lodd som tilfører 10 kilo ekstra.

Mangel på sol spiller liten rolle iført fullt dykkerutstyr. Fra venstre: Erik Byrkjeland, Ane Byrkjeland (13) og Malin Rasmussen (23).

Mangel på sol spiller liten rolle iført fullt dykkerutstyr. Fra venstre: Erik Byrkjeland, Ane Byrkjeland (13) og Malin Rasmussen (23). Foto:

Med alt dette utstyret på skal de ned i det 12-13 grader kalde vannet og utføre diverse øvelser. Eksempler på øvelser er å tømme en dykkermaske full av vann, og å trene på å ta inn og ut munnstykket man puster gjennom.

Strenge regler

Med sine 13 år er Ane mer enn gammel nok til å ta dykkerkurs, som har en nedre aldersgrense på ti år. Ifølge reglene må hun, selv etter fullført kurs, ha med en foresatt hver gang hun dykker til fylte 15 år, og en voksen hver gang til fylte 18 år.

Kurset lørdag var et nybegynnerkurs, og da kan deltakerne maks være nede på 18 meter. Under overflaten har dykkerne med seg instruktør May Jakobsen (35), I tillegg til at en dykkermester overvåker fra over overflaten.

Artikkeltags