Klar beskjed: – Vi vil bo hjemme

VIDEOSNUTT: Oscar Olsen (90) og Hanna Kristine Tveit (87) var to av de som fikk se informasjonsvideoene Anne Bjørnstad hadde tatt med for å markere «Hva er viktig for deg?»-dagen.

VIDEOSNUTT: Oscar Olsen (90) og Hanna Kristine Tveit (87) var to av de som fikk se informasjonsvideoene Anne Bjørnstad hadde tatt med for å markere «Hva er viktig for deg?»-dagen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

6. juni var den nasjonale «hva er viktig for deg?»-dagen, hvor alle har muligheten til å gi tilbakemelding om hva man syns er viktig for den dagen man blir eldre.

DEL

HAUGESUND: – Jeg har ikke så mye å klage på. Jeg bor hjemme, og har det bra sånn som det er nå, sier Oscar Olsen (90).

Den spreke 90-åringen har tatt turen til Havnaberg seniorsenter for dagen, og ser på informasjonsvideoer fra kommunen.

«Hva er viktig for deg?»-dagen ble startet opp av Folkehelsetjenesten og Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon Norge (KS) i 2014.

Målet for denne dagen er at det skal handle om å lytte til brukernes stemme, involvere dem og gi rom for medbestemmelse, står det på Folkehelsetjenestens nettsider.

Det er tynt i rekkene i seniorsenterets storstue på formiddagen, men enhetsleder for vedtakskontoret i kommunen, Anne Bjørnstad, tror at det blir mer liv utover dagen.

– Helt tilfeldig er det også jubileumsdagen for seniorsenteret i dag. Når det begynner å skje ting her litt utover dagen, håper vi at det kommer noen innom oss som har tilbakemeldinger å gi, sier hun.

Årlig markering

I tillegg til å være til stede på seniorsenteret, står det også tre representanter fra vedtakskontoret på Amandasenteret for å ta imot tilbakemeldinger fra alle som har noe på hjertet.

– Vi markerte denne dagen i fjor også, men i år har vi satset litt mer. Nå har vi nettsider hvor folk kan legge igjen tilbakemeldinger gjennom hele uka, sier Bjørnstad.

På seniorsenteret vises det også korte videoklipp om helsetjenesten, og forhold mellom brukere og pleiere.

– Målet med en dag som dette er at vi skal få innspill om hva folk ønsker fra helsetjenesten og eldreomsorgen når deres tid kommer, enten det gjelder for brukere nå eller framtidige brukere, sier avdelingslederen.

– Vi ser allerede nå ganske tydelig hva det er folk ønsker. De vil bo hjemme så lenge det går. Og det er kjekt for oss å vite, slik at vi kan se på tilrettelegging for at det skal være mulig, fortsetter hun.

Aktivt ektepar

Hanna Kristine Tveit (87) er også på besøk på seniorsenteret i dag.

– Vi har nettopp vært på onsdagstrimmen som var ferdig klokka 11. Hver uke er vi med, sier hun.

Mens ektemannen Aslak Tveit (88) fikk seg en liten hårklipp etter trimmen, ventet 87-åringen i storstua og så på videoklippene sammen med Oscar Olsen.

Hanna Kristine Tveit jobbet selv i helsetjenesten i sine yngre dager.

– Vi har ikke noe særlig å klage på nå, men før vi flyttet inn i leiligheten vi bor i nå, gjorde jeg nesten ikke annet enn å stelle i hagen i det gamle huset. Det er godt å slippe å tenke på ugress, sier hun.

Artikkeltags