Målet om 1 million kroner på fire år er nådd. I dag danset disse jentene fugledansen i Steinparken for å samle inn penger

1 million kroner samlet inn på fire år var målet. I dag ga elevene fra Håvåsen av seg selv for skolen i Liberia. Opptellingen etter siste innsats viser en sluttsum på 1.005.346 kroner.

DEL

Full tilgang: H-avis+, eavis og Rix – 5 kr for 5 uker

HAUGESUND: «Baby, baby, baby, oh» sang jentene i 8 b sammen med Justin Bieber. Og hadde alle bevegelsene til Fugledansen inne, der de sto i Steinparken i Haugesund med skilt om halsen. «Hva gjør vi? Spør oss?»

Full innsats for målet. Fra venstre: Fra venstre:   Cecilie Skimmeland, Isabell Harkestad, Karoline Arnø, Zara Jacobsen, Live Hovland, Une Hammer, Eine Rode, Trine Stokka, Aida Hopovac, Hanne Kongsvik Vihovde  og Guro Leite. Kaia Nygaard Grøttland er skjult bak Guro Leite.

Full innsats for målet. Fra venstre: Fra venstre: Cecilie Skimmeland, Isabell Harkestad, Karoline Arnø, Zara Jacobsen, Live Hovland, Une Hammer, Eine Rode, Trine Stokka, Aida Hopovac, Hanne Kongsvik Vihovde og Guro Leite. Kaia Nygaard Grøttland er skjult bak Guro Leite. Foto:

Svaret er enkelt. De gjorde en innsats for at 19. juni skulle bli dagen Håvåsen skole nådde målet om en million kroner samlet inn til ny skole i Liberia.  Og litt over klokka 13 mandag var svaret klart. Håvåsen-elevene har de siste fire årene samlet inn 1.005.346 kroner til Plan Norge.

– Vi lagde programmet i dag, har valgt sanger de fleste av oss kan,  forteller Kimberly Lindanger i 8 b.

Hun styrte musikken, og heiet de andre fram. Jentene i 8b var ikke alene.

Litt lenger borte i Haraldsgata sto guttene i samme klasse. Bevæpnet med blokkfløyte, blå tamburin og dansemoves. Og i regnet i Haraldsgata kom blant annet en gjeng fra 9 c med innsamlingsbøsser. Godt fornøyd med rundt 200 kroner samlet inn på kort tid.

utfordret av jentene i 8b: Abdallah Hussein med skiltet som forklarte hvorfor 8-klasseguttene opptrådde med dans og musikk i regnet. Bak danset Mikkel Magnerud (t.v.) og Paulo Japhet (t.h.)

utfordret av jentene i 8b: Abdallah Hussein med skiltet som forklarte hvorfor 8-klasseguttene opptrådde med dans og musikk i regnet. Bak danset Mikkel Magnerud (t.v.) og Paulo Japhet (t.h.) Foto:

Det hele begynte med jakten på et felles skoleprosjekt.

La oss bygge en skole

«Finn et godt prosjekt for hele skolen», var bestillingen prosjektleder Svein Inge Strand Egeland fikk fra rektor for fire år siden.  Etter en runde med de ulike organisasjonene kom utfordringen fra Plan Norge.

- «Vi trenger en skole i Liberia. Det kan dere bygge, det trengs 1 million kroner. Og blåøyde som vi var skrev vi under på det. 250. 000 kroner i året, det måtte nå skolen klare, sier Strand Egeland.

Foran skjema

Han fikk rett. Nå er Håvåsen i mål, og som i hele perioden har de ligget litt foran skjema.

– Elevene har gjort en utrolig innsats i disse fire årene. Men det har jammen kollegiet her på skolen og lokalsamfunnet rundt oss også, berømmer prosjektlederen.

Spesielt de årlige markedsdagene på skolen har fått inn mye penger. Innsamling med bøsser i drittvær på stadion eller ditto bollesalg har ikke vært like innbringende.

– Noen ganger har vi lagt ned mye arbeid, og fått knapper og glansbilder igjen. Andre ganger har det gått veldig bra.

Spesielt for jenter

19. juni, før siste runde, manglet de 15.000. Derfor var skoledagen satt av til Liberia. Med appeller, undervisning om fattigdomsproblemer og nord-sør-konflikter – og dessuten to timer til å samle inn de siste pengene. På slutten av dagen ble pengene talt opp.

– Vi krysser fingrene for at vi når målet. Vi må nå det. Det er 35 kroner pr. hode, både elever og lærere, sa Strand Egeland mandag formiddag.

Liberia er et av verdens fattigste land, og noe av målet med innsamlingen er å få flere jenter til å gå på skole.

– I disse fire årene har elevene her på Håvåsen lært masse – om å hjelpe andre, om hvor store forskjellene er, om å jobbe mot et mål. Vi får masse igjen for innsatsen, sier han.

Og når målet er nådd? Hva nå?

– Nå skal vi ta en pust i bakken, og se litt over hvordan disse årene har vært. Men vi skal jo ikke slutte å bry oss. Vi finner nok på noe nytt, sier Strand Egeland.

Artikkeltags