HAUGESUND: I sitt siste bystyremøte som ordfører, innledet Petter Steen jr. med en gratulasjon til alle de 49 folkevalgte som skal utgjøre bystyret de neste fire årene.

- Gratulerer alle sammen med den tilliten dere har fått av byens befolkning. Dette er den største tilliten man kan bli vist. Ta vare på den tilliten, sa Steen jr., og minnet dem på at det sitter rundt 37.000 sjefer over dem.

Deretter ble det stemt på hvem som skal sitte i formannskapet, før det var klart for det historiske valget av ordfører.

Les også: Disse skal sitte i formannskap og utvalg

Klokken 18.18 gikk den nye varaordføreren May Britt Vihovde fram og foreslo Arne-Christian Mohn (Ap). Den påfølgende voteringen viste 31 stemmer og 18 stemte blank.

Klokken 18.22 ble Arne-Christian Mohn valgt til byens nye ordfører.

- Dette kjedet må du ta godt vare på. Klubben er nypussa for anledningen. Gratulerer og lykke til, sa byens ordfører gjennom de siste fjorten årene.

Mohn, med ordførerkjedet rundt halsen, hadde følgende åpningsord:

- Kjære bystyre. Kjære Haugesund. Jeg er svært ydmyk og stolt  over å kunne bli kalt byens nye ordfører. Jeg skal være en ordfører for alle, uavhengig politisk farge, uavhengig hudfarge og uavhengig inntekt. Jeg vil takke de som foreslo meg først, blant andre Sondre F. Dale. De hadde tro på meg. Etter hvert har det vokst et voldsomt sterkt lag rundt meg. Jeg vil takke min trener Ragnhild Bjerkevik. Og til slutt vil jeg takke han som har lært meg mest om politikk. Jeg har sett, hørt og analysert den ordføreren som her sittet lengst i byens historie.  Takk Petter Steen jr. Jeg skal prøve, på min måte, å fylle skoene dine, takket Mohn, før Petter Steen jr. forlot salen til stående og trampende applaus.

Det ble en formell, fin og historisk overgang, men de 49 nye bystyrerepresentantene får ikke kose seg lenge.

Alle partiene har gått til på å få orden i kommunens økonomi. Om ni dager får politikerne se hva rådmannen foreslår.

- Jeg legger fram budsjettforslag 23. oktober, forteller rådmann Ole Bernt Thorbjørnsen.