– Vil levere strøm tilsvarende 400 husstander hvert år

NY AVTALE: (f.v) Gunnar Birkeland ,Dr. Nenad Keseric, Leif Delp, Stig Walle, Anders Wikborg, Morten Tufte, Svein-Egil Dretvik, Arne Eik. (foran) Mona Riis og Bernt Hellesøe.

NY AVTALE: (f.v) Gunnar Birkeland ,Dr. Nenad Keseric, Leif Delp, Stig Walle, Anders Wikborg, Morten Tufte, Svein-Egil Dretvik, Arne Eik. (foran) Mona Riis og Bernt Hellesøe. Foto:

UNITECH Offshore overtar Equinors Hywind Demo flytende vindturbin utenfor Karmøy.

DEL

NÆRINGSLIV: Administrerende direktør i UNITECH Gunnar Birkeland sier at selskapet overtar eierskap og drift av turbinen med stolthet og forventninger.

– Pionerarbeidet som ble til denne historiske vindturbinen skal over i en ny fase og gjøres tilgjengelig for forskning og teknologiutvikling som en del av «Sustainable Energy Ocean Test Facility», uttaler han i en pressemelding.

I fjor fikk nemlig UNITECH, sammen med partnere, tildelt «Sustainable Energy Ocean Test Facility» og «Arena Norwegian Offshore Wind Cluster» som gir status for viktige arenaer for utvikling av ny teknologi, lavere kostnader og mindre fotavtrykk.

– En operasjonssentral

Ifølge Birkeland vil turbinen bytte navn til «UNITECH Zefyros by Hywind Technology» fra 1. februar, og vil i den kommende fasen fylle en viktig rolle som infrastruktur til forsknings- og teknologiprosjekter i Metcentre på Karmøy.

UNITECHs Teknologisenter på Rubbestadneset blir i dette bildet en operasjonssentral og datasenter hvor elever, studenter og eksperter kan dele-, lære- og løse utfordringer, står det i meldingen.

– Eksempler for anvendelse er; Hub for oppkobling av nye vindturbiner, for utvikling, test og kvalifisering av nye teknologier. I tillegg til opplæring og trening, forklarer selskapet.

Strøm tilsvarende 400 husstander

Direktør for operasjoner i Nye energiløsninger i Equinor Beate Myking er glad for at UNITECH tar over eierskap og drift av turbinen.

– Hywind Demo har vært svært viktig for Equinors utvikling av flytende havvind siden den kom i drift for ti år siden. Flytende havvind vil bli en betydelig kilde til energi framover, og vi tester dette i fullskala ved vår flytende havvind-park i Skottland også, sier Myking i en pressemelding.

En bærekraftig utnyttelse av ressursene i-, under- og over havet krever storstilt utbygging av elektrisk kraft, og UNITECH har investert mye i design og produksjon av elektriske distribusjonssystemer tilpasset havet, blant annet patentsøkte kabler i aluminium basert på ren norsk vannkraft.

– Med UNITECH som ny eier vil turbinen levere strøm til Karmøy tilsvarende 400 husstander hvert år i nye 10 år, skriver selskapet.

ILLUSTRASJON: Turbinen vil bytte navn til «UNITECH Zefyros by Hywind Technology» fra 1. februar.

ILLUSTRASJON: Turbinen vil bytte navn til «UNITECH Zefyros by Hywind Technology» fra 1. februar. Foto:

Artikkeltags