Åpnet 99 år gammel safe

MED PÅ FLYTTELASSET: En safe fra 1918 ble med over fjellet fra Oslo.

MED PÅ FLYTTELASSET: En safe fra 1918 ble med over fjellet fra Oslo. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Med på flyttelasset fra Oslo var en 99 år gammel safe, men ingen visste hva den inneholdt – før nå.

DEL

HAUGESUND: Da Sjøfartsdirektoratet flyttet til Haugesund i 2006 ble en nå 99 år gammel safe med på flyttelasset. Siden har den norskproduserte safen fra 1918 stått og samlet støv i kjelleren.

Hva safen inneholdt visste ingen. Nøkkelen slo ikke følge over fjellet, men nylig kom låsesmeder for å ta seg inn i det 850 kilo tunge skapet.

Etter halvannen time med arbeid var resultatet klart: Diverse papir, ein bunke ubrukte gratulasjonskort, noen mynter, ei flott stoppeklokke i sølv og et strøkent Leica-kamera av ukjent årgang.

– Det som er gjort med innholdet så langt, er at regelverksavdelingen har fått en del gamle klasseavtaler som lå i skapet. I tillegg var der et hemmeligstemplet dokument og en gammel trykkplate som ble overlevert til arkivet, sier Tone Andersen i Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding.

SKATTER: Et strøkent Leica-kamera og ei flott stoppeklokke i sølv var noe av innholdet.

SKATTER: Et strøkent Leica-kamera og ei flott stoppeklokke i sølv var noe av innholdet. Foto:

Resten av innholdet er det ikke tatt noen beslutning om hva de vil gjøre med videre. Det gjelder hovedsakelig kamera og stoppeklokka, da resten stort sett var gamle stempler og nøkler. Også arbeidskarene var godt fornøyd med oppdraget, til tross for at det krevde både tid og planlegging å ta seg inn i safen.

–  Det er ikke hver dag vi får i oppdrag å åpne en 100 år gamle safe, så dette var kjekt, sier låsesmedmester og avdelingsleder hos Certego Haugesund, Kjetil Saltveit.

Og safen fikk arbeidsfolkene med seg videre, siden de synes den er veldig spesiell.

Artikkeltags