HAUGESUND: I 1868 ble Haugesund Bedehus innviet. Da var det gått 14 år siden Haugesund ble ladested, eller by om du vil. Bedehuset ble gitt som gave fra noen av byens borgere. En av dem var Nils Skorpen.

.

– Gaven ble gitt til «De oppbyggelsessøkende venner i Haugesund». Bedehuset var det første gudshuset i gamle Haugesund, forteller Holger Straum, som ledet jubileumsfesten lørdag kveld.

Be og arbeide

– Var det mange som sognet til bedehuset den gang?

– Ja, kolossalt mange og særlig under sildefisket. Da var det fullt i salen og på de to galleriene. Dette skal Sigmund Hansen fortelle om. Han skal snakke med Sigrid Bjørhovde og barnebarnet til Nils Skorpen, og fortelle om bedehuset fra krigens dager og framover, sier Straum.

Hansen sier til Haugesunds Avis at haugianerne dominerte bedehuset langt inn på 1900-tallet. De kom fra Hardanger og Sunnhordland.

– Nils Skorpen var første formann i bedehusstyret. Det var livslangt, og Skorpen satt fra starten i 1868 til 1890. Deretter overtok Samson Sandvik fram til 1914. Haugianerne var driftige folk. Livet gikk ut på å be og arbeide, sier Hansen.

For lite brukt

Holger Straum kjenner bedehuset inn og ut. Han synes at bedehuset i Haraldsgata 180 blir for lite brukt.

– Det er et kostbart hus å drive. Vi ønsker at flere skal bruke det. Huset har nettopp blitt rehabilitert for én million kroner. Det har vi finansiert ved å ta opp lån i Normisjon.

– Hvor mange går regelmessig i bedehuset?

– 50-60 pleier å gå på et eller annet. Vi har formiddagstreff på onsdag og lørdagstreff med litt færre besøkende. Huset er litt tungvint siden det ikke er tilrettelagt for rullestolbrukere. Hadde vi hatt noen millioner kunne vi gjort noe med det.

Over 60 på festen

– Tror du Haugesund Bedehus er i bruk om ti år?

– Det tør jeg ikke si noe om, men jeg håper det, sier Holger Straum.

Lørdag var over 60 og feiret jubileet. Det er formann i dagens bedehusstyre Finn Selliseth fornøyd med.

– Mange pensjonister og eldre pensjonister går hos oss. Jeg håper denne festen kan gi bedehuset et løft.