Gå til sidens hovedinnhold

Yrende arbeidsliv

Artikkelen er over 7 år gammel

De har mye å være kry av på Uni-K. At de er et av Norges svanemerkede vaskeri er noe av det.

HAUGESUND: Storbedriften på Kvalamarka er en VTA-bedrift for svært mange. Flest haugesundere, men du skal ikke gå mange meter i vaskeriet før du har støtt på blide ansatte fra Sveio, Vindafjord, Karmøy og Tysvær.
Varig tilrettelagt arbeid, er hva VTA står for. Det betyr at de som jobber her er i arbeid minst 50 prosent. Uni-K er en så populær
arbeidsplass, at det i dag er 26 personer på venteliste.

– Hvert år søker vi Nav om flere plasser, men har til nå fått nei, sier nestleder Rune Troland.

Faglig leder Elisabeth Lund skyter inn at de i dag har 12–14 personer flere enn de har tilskudd for. Medarbeidere som i Nav kalles tiltaksdeltakere. Troland foretrekker å si arbeidstakere.

De er fordelt på ni avdelinger, og har arbeidsledere som tilrettelegger for den enkelte. I kjøkkenet har avdelingsleder Kari Anne Østhus vært i sving siden klokken 07. Terje Valens arbeidsdag startet litt senere. I kantinedisken ligger fristelser på rekke, på kjøkkenet ferdige smørbrød. Noen skal til et av byens offshoreselskaper, andre til kommunale ganer. Uni-Ks kunder er av alle slag. Sånn er det i sømavdelingen, i hage og på vaskeriet også. Den største av Uni-Ks avdelinger vasker tøy for alle byens sykehjem, et av Tysværs og Revmatismesykehuset. Her har sju arbeidsledere og 25 arbeidstakere sin jobb.

Nå er de stolte over å være ansatt i landets eneste vaskeri som bruker naturgass til oppvarming og er svanemerket. Miljømerkeordningen opplyser i en nyhetsmelding at de stiller krav til drift, forbruk av energi, vann og kjemikalier og til arbeidsmessige forhold.

– Det er stas at vi er svanemerket, sier Maricela Larsen. Hun og kollega Terese henger opp uniformer. I vaskeriet rulleres arbeidsoppgavene, og de unge kvinnene sier begge de liker variasjonen.

Lene Sjo (20) kommer forbi. Hun ser du smile fra et bilde på oppslagstavlen for tiden. Blant interne meldinger, informasjon om turistforeningstur og vårball på Karmsund videregående skole, henger bildet av Månedens medarbeider. Lene gikk til topps i februar. Hun er en av dem som kom fra Karmsund videregående skole og til arbeid her.

– En mykere overgang enn før, og det er fra de videregående skolene vi har størst rekruttering. Behovet for tilrettelagt arbeidsplasser har økt voldsomt, sier Rune Troland.

Ved Uni-K får de opplæring og veiledning, her er en arbeidsleder per fem-seks medarbeidere.

– Mestringsfølelse er hva vi er ute etter, sier Lund.

Dessuten får de ansatte motivasjonslønn. Oppå uføretrygden legges det til fra 15,50 til 39,50 kroner per time. Ansiennitetstillegg hører også med. Og en trygg arbeidsplass.

Kommentarer til denne saken