Politikere ble invitert til sykkelkonkurranse med barn til stede. En av dem stilte uten hjelm. Han forsvarer valget.

PÅ PLASS: Svein Erik Indbjo (Frp) f.v., Jarle Utne-Reitan (H), Bjarte Myklebust (KrF) og May Britt Vihovde (V).

PÅ PLASS: Svein Erik Indbjo (Frp) f.v., Jarle Utne-Reitan (H), Bjarte Myklebust (KrF) og May Britt Vihovde (V).

Artikkelen er over 5 år gammel

Under Sykkelens dag lørdag stilte Svein Erik Indbjo uten sykkelhjelm foran barna som var tilskuere, og vant politikerkonkurransen. Da ble han diskvalifisert fordi han ikke brukte hjelm.

DEL

HAUGESUND: Fremskrittspartiets gruppeleder i bystyret forsvarer valget sitt, og mener valgfrihet er viktigere enn å bli tvunget til å bruke sykkelhjelm.

- Jeg brukte sykkelhjelm da ungene var små, men nå bruker jeg caps. Jeg ble spurt om jeg kom til å anskaffe meg hjelm nå når jeg ble diskvalifisert, men det har jeg ingen planer om, sier Indbjo.

Han ser at han sendte et elendig signal til barna som sto som tilskuere til konkurransen mellom ham, May Britt Vihovde (V), Bjarte Myklebust (KrF) og Jarle Utne-Reitan (H).

Ønsker å være forbilde

Sistnevnte ønsker ikke å kommentere Indbjos valg, men sier at han bruker hjelm av to grunner: For å være et forbilde for sine egne barn, og fordi yrket hans har vist ham forskjellen på bruk og manglende bruk av sykkelhjelm.

- Som politimann har jeg vært på utallige trafikkulykker der jeg har sett at sykkelhjelm kan være forskjellen på liv og død, eller forskjellen på om du kommer fra ulykka funksjonsfrisk eller med en funskjonshemming, sier Utne-Reitan.

Indbjo er stolt over at han klarte å vinne politikerkonkurransen, uten hjelm, men på rekordtid.

- Og det uten å falle også, påpeker han.

- Bruker så ofte jeg kan

Leder i Syklistenes landsforbund lokalt, Roald Bø, stilte med lånt sykkelhjelm på arrangementet, etter at han den siste uka har syklet uten. Han sykler hver dag.

- Indbjos valg er et personlig valg, men Syklistenes landsforbund anbefaler alle å bruke sykkelhjelm, sier Bø.

- Bruker du det selv alltid?

- Jeg bruker hjelm så ofte som jeg kan, men finner jeg den ikke når jeg skal ut, så tar jeg sykkelen likevel. Men jeg mener at alle skal bruke hjelm, sier Bø.

Han mener barn er flinkere enn voksne til åbruke sykkelhjelm, og skylder det på at voksne er mer forfengelige.

- Eller at de tror at de har kontroll når de sykler. Men det har de jo ikke, sier Bø.

Artikkeltags