HAUGESUND: I år spurte avisa leserne sine på Facebook om hvem som burde motta 15.000 kr, og responsen lot ikke vente på seg. Nesten tusen kommentarer med ulike forslag tikket inn, og de utvalgte ble til slutt Veiledningssenteret for pårørende, en stiftelse som eies av Norske Kvinners Sanitetsforening.

– Vi hørte i forkant at det var noen som hadde nominert oss. Men tenkte at vi ikke hadde sjans i havet til å bli valgt ut. Da vi fikk beskjeden ble vi jo helt satt ut, sier Anette Ness og Jannicke Østenstad.

Et tilbud for alle 

De to damene jobber på lokalkontoret til NKS Veiledningssenter for pårørende i Vest-Norge.

– Vi er et gratis lavterskeltilbud for pårørende til folk som sliter med alkohol, er rusmiddelavhengige, innsatte i fengsel, personer som politiet er i kontakt med eller etterlatte etter rusrelaterte dødsfall, forklarer de.

Til veiledningssenteret kommer foreldre, samlivspartnere, barn, søsken, besteforeldre, svigerfamilie, nære venner eller andre med nær tilknytning til slike situasjoner, forklarer Ness.

– Vi har ingen aldersgrense hos oss. Alt ifra små barn ned i 2-årsalderen, og helt opp til godt voksne kommer for å prate, sier hun.

Damene forteller at det å oppleve at noen som står deg nær enten er i kontakt med politiet, sliter med rusproblemer eller blir satt i fengsel kan være svært vanskelig.

– Det er mye fortvilelse, uro, frykt, skam og uvisshet for dem som havner i slike situasjoner. Veldig mange pårørende er rådløse og vet ikke hva de skal gjøre, noe som fører til at folk går alene med tanker og følelser, sier Østenstad.

Til de yngste

Veiledningssenteret tilbyr samtaler både individuelt og i grupper. For at tilbudet skal bli best mulig legges dermed stor vekt på samarbeid med andre instanser, både offentlige og private, forklarer Ness.

– Midlene som stiftelsen nå har mottatt vil komme godt med i arbeidet vårt videre, understreker hun. 

Planen er å bruke pengene på ulike aktivitetstilbud og materiell, spesielt for barn- og ungdom.

– Vi ønsker for eksempel å legge inn ulike gruppeaktiviteter på slutten av samtalene, og tenker derfor å kjøpe inn forskjellige spill og bøker, for å nevne noe, sier Ness.

Det er Mediehusets julegave til sine egne pensjonister som, etter pensjonistenes eget ønske, har gått til gode frivillige formål de siste årene. Haugesund Røde Kors, Frelsesarmeens bo- og omsorgssenter og HC-gruppa i Djerv 1919 er blant dem som har fått den veldedige gaven tidligere.