(Nettavisen): Det forskes mye på helsegevinstene ved å drikke kaffe, og nylig kunne britiske forskere konkludere med at selv så mye som åtte kopper kaffe om dagen er bra for helsa. 

studien, som er publisert i JAMA Internal Medicine ble en halv millioner briter fulgt i ti år og forskerne fant at kaffedrikkerne hadde lavere dødelighet i løpet av de ti årene. 

Også koffeinfritt er bra

Også om du er en stordrikker av kaffe skal du kunne nyte av helsegevinstene, ifølge forskerne. Selv det å drikke mer enn åtte kopper om dagen var bra. 

Forskerne fant også helsegevinster hos de som drakk både pulverkaffe, malte bønner og koffeinfri kaffe. 

Siden funnene er basert på observasjonsdata så oppfordrer de til forsiktighet, men mener studien viser at kaffe kan være del av en sunn livsstil. 

At kaffe kan være sunt er ikke helt nytt, og tidligere har også svenske forskere hevdet at kaffe holder deg ung.

Advarer mot ufiltrert kaffe

Selv om forskningsrapporten viser at daglig inntak av kaffe er positivt, har Helsedirektoratet tidligere advart mot inntak av ufiltrert kaffe.

Kaffe som ikke er filtrert - som presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner - inneholder fettstoffer som kan gi økt kolesterol og står på nei-lista til Helsedirektoratet, melder NRK.

Filterkaffe og pulverkaffe inneholder ikke kaffefettet cafestol.

- Vi ser at det er en sammenheng mellom ufiltrert kaffe og en økning av kolesterolet, sier Linda Granlund, 2. divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, til NRK.

Det er i Helsedirektoratets nye retningslinjer for forebygging av hjerte- og karsykdommer at det er tatt inn råd mot ufiltrert kaffe.

Denne saken er hentet fra Nettavisen.