Gå til sidens hovedinnhold

52 redningsoppdrag til fritidsbåter

Artikkelen er over 4 år gammel

Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) har i løpet av helga hatt hendene fulle med å koordinere aksjoner rettet mot ferierende båtfolk.

For abonnenter

SOMMER: – Det er ferie og ukyndige nordmenn i båt. Det sies vi er født med ski på beina, men vi er ikke født med båt under baken.  Vi har de siste årene sett en trend der båtfolk ringer redningsselskapet eller kystradioen etter hjelp, der en før så at folk ordnet opp sjøl. Fellesferien er høysesong for oss, både på sjø og på land, sier redningsleder Owe Førland ved Hovedredningssentralen til Haugesunds Avis.

– Råd til småbåtfolket?

– Sørg for at båten er vedlikeholdt. Sørg for at motor og skrog er sjekket slik at det ikke oppstår lekkasjer. At det er nok drivstoff om bord. Har gode batterier og har tatt service på elektrisk anlegg, slik at man ikke får startproblemer. Pluss man må tenke seg om hvor man går, slik at vi ikke får så mange grunnstøtinger. Det er grunn til at det lages sjøkart, sier Førland.

Grunnstøtinger

Det som er gjennomgangsmelodien for de oppdragene HRS har koordinert i helga er nettopp grunnstøtinger. Folk gå på feil side av seilingsmerket eller går inn  i ureint farvann uten at de har sjekket kartet. I tillegg har vi en del lekkasjer som skyldes dårlig vedlikehold på gjennomføringer i skroget., kjølevannslanger som hopper av og morkne gjennomføring. Dessuten er det vi mye startproblemer og motorhavari.

HRS dekker området fra 65 grader nord til svenskegrensa, samt hele Nordsjøen.

Kommentarer til denne saken