SOLA: Det var to flygere om bord i det nye AW 101-helikopteret da det veltet mens motor og rotorblader var i drift, men begge slapp uskadd fra hendelsen. Helikopteret var akkurat blitt levert og gjennomgikk flere tester da det plutselig veltet.

Selskapet Nordic Crane var mandag formiddag på plass med en mobilkran for å løfte helikopteret opp igjen. Også Viking og Falck var på stedet med tungbergere og luftputer til å vippe helikopteret opp, skriver Stavanger Aftenblad.

Ukjent årsak

Foreløpig er årsaken til at helikopteret veltet ikke kjent. Statens havarikommisjon for Forsvaret er allerede i gang med sine undersøkelser, men regner med at det vil ta flere uker å komme fram til konklusjoner om hendelsesforløp og årsakssammenheng.

– Vi har dessverre ikke noe mer informasjon om årsaken til at helikopteret veltet. Vi er i faktainnsamlingsfasen, og dette arbeidet vil nok ta tid, sier pressekontakt Trine Reitan i Statens havarikommisjon for Forsvaret til NTB.

Helikopteret som veltet fredag, er det første av 16 slike helikoptre som Forsvaret har bestilt. Fra 2018 til 2021 skal de gradvis erstatte de over 30 år gamle SeaKing-redningshelikoptrene.

Dette første helikopteret skulle etter planen settes i drift neste år. Det er foreløpig helt uvisst om hendelsen vil påvirke fremdriften.

Har veltet før

Det er ikke første gang et helikopter av typen AW 101 har veltet. Stavanger Aftenblad omtalte søndag tre tidligere hendelser hvor helikoptre av samme type har veltet i forbindelse med avgang og landing.

– Vi er kjent med episodene som er nevnt, men det er for tidlig å si i hvilken grad disse kan være sammenlignbare. I en tidlig fase av arbeidet vil det alltid sees etter andre tilsvarende hendelser som kan være sammenlignbare, sa kommunikasjonssjef Stian Roen i Luftforsvaret.