Veterinær anslår at minst 20 hunder har mistet livet

ALVORLIG SYKDOM: Det antas at minst tjue hunder har mistet livet så langt. - Vi kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler. soer veterinær og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos veterinærkjeden Anicura.

ALVORLIG SYKDOM: Det antas at minst tjue hunder har mistet livet så langt. - Vi kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler. soer veterinær og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos veterinærkjeden Anicura.

Av

Minst 20 hunder kan være døde av sykdommen som har rammet Østlandet den siste tiden. Mattilsynet anbefaler at nærkontakten mellom hunder begrenses.

DEL

– Det finnes ingen felles systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene, men det antas at minst 20 hunder har mistet livet så langt. Det meldes om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, men vi kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler. Det er uklart om det er sammenheng mellom alle de rapporterte tilfellene, sier veterinær og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos veterinærkjeden Anicura til VG.

Seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet sier til VG at de foreløpig har informasjon om at sju hunder kan ha dødd av sykdommen, men ifølge Anicura kan altså omfanget være langt større.

Kjeden har 45 klinikker i Norge, og nå opplever veterinærene ekstrem pågang over hele landet. Det er Anicurs dyresykehus på Tåsen i Oslo som først slo alarm og varslet Mattilsynet, som onsdag gikk ut med sine advarsler til hundeeiere.

Siden har det dukket opp tilfeller i Bergen, Moss, Lørenskog og Hønefoss.

Blodig diaré og oppkast

– Sykdomsbildet viser blodig diaré og hos noen blodig oppkast. Det er et kort sykdomsforløp, det vil si at det går veldig fort fra første symptomer inntreffer til hunden blir alvorlig syk, sier Grøndahl.

Mattilsynet gikk onsdag ut med en anbefaling om at hundeeiere i Oslo-området bør begrense nærkontakten mellom hunder. Når hunder luftes, bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien eller i parken. Hunder som viser sykdomstegn, bør raskt tas med til veterinær.

Nedringt av bekymrede medlemmer

Ifølge Nettavisen blir Norsk Kennelklubb, som er hovedorganisasjonen for hundeeiere i Norge, nedringt av bekymrede medlemmer. Nå anbefaler de at alle arrangementer avlyses.

Avdelingsleder for marked og kommunikasjon i Norsk Kennelklubb Cecilie Holgersen, forteller at de ser alvorlig på situasjonen og at de ønsker å være føre var. De anbefaler derfor sine medlemsklubber og forbund å avlyse helgens planlagte arrangementer.

- Det er ganske omfattende. Det er snakk om flere titalls arrangementer, som agility-stevner, jaktprøver og utstillinger, sier Holgersen til Nettavisen.

Ingen hos kennelklubben kan huske at de noen gang tidligere har gått ut med en slik anbefaling.

Her er rådene

På grunn av den uavklarte situasjonen anbefaler veterinærkjeden Anicura alle hundeeiere å følge disse rådene, som også er kommunisert fra Mattilsynet:

  • Begrens nærkontakt med andre hunder
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur
  • Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de nevnte symptomene hos din hund
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken

Rygg uttaler til Nettavisen at kjeden har 45 klinikker i Norge, og nå opplever veterinærene ekstrem pågang over hele landet. Det er Anicurs dyresykehus på Tåsen i Oslo som først slo alarm og varslet Mattilsynet, som onsdag gikk ut med sine advarsler til hundeeiere.

Siden har det dukket opp tilfeller i Bergen, Moss, Lørenskog og Hønefoss.

Artikkeltags