[NETTAVISEN]: Oppvaskmaskinen din kan føre til rust, sprekker, og falmende farge på kjøkkenredskaper og servise om du ikke er obs. Danske Ekstra Bladet har i samarbeid med Boligejernes Videncenters rengjøringsekspert, Anne Grete Rasmussen, som også går under navnet Fru Grøn, listet opp syv ting du absolutt ikke bør putte i oppvaskmaskinen, og her er det nok mange som har gått på en liten smell. 

Aluminium

Mange av oss har eggdelere, dørslag og annet utstyr i aluminium, men de skal helst ikke i oppvaskmaskinen, ifølge avisen. Aluminium er et mykt metall og når det kommer i kontakt med oppvaskmidler kan det løses opp. Ikke bare blir redskapene etter hvert ødelagt, men det kan da sette seg rester i oppvaskmaskinen din og på fremtidig oppvask. 

Rustfritt stål

Ifølge Fru Grøn vil det kunne dannes flyverust om redskaper av mindre robuste typer rustfritt stål kommer i kontakt med matrester med salt, syrer eller med aluminium.  

Stekepanner og gryter

Stekepanner i kobber, støpejern eller med slipt overflate kan endre utseende når de kommer i kontakt med oppvaskmiddelet, og det kan dannes flyverust. Da vil også de materialenes egenskaper kunne bli dårligere.

Porselen uten beskyttelse

Eier du håndmalt porselen er det ifølge avisen lite sannsynlig at malingen dekkes av et beskyttende belegg, og uten det vil porselenet kunne miste eller endre farge i vask. 

Krystall og håndblåste glass

Håndblåste glass og krystall er gjerne skjøre og kan bli skadet i maskinen. I tillegg kan kontakten med vann, varme og alkaliske oppvaskmidler bli matt og porøst. 

Utstyr i treverk

Redskaper i tre kan suge til seg vann og sprekke når de tørker igjen.