Hydro forberedt på høyere priser etter Trumps tollvarsel

USA er det landet i verden der Hydro har flest ansatte. Trumps varslede importtollsatser kan gi en ny prissituasjon for den norske aluminiumsgiganten.

USA er det landet i verden der Hydro har flest ansatte. Trumps varslede importtollsatser kan gi en ny prissituasjon for den norske aluminiumsgiganten. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Aluminiumsgiganten Hydro forbereder seg på høyere priser i USA etter Trumps varsel om toll. Hydro advarer likevel mot at tollen kan gå verst ut over USA.

DEL

ALUMINIUM: Torsdag kunngjorde den amerikanske presidenten Donald Trump at han neste uke vil innføre 25 prosent toll på import av stål og 10 prosent toll på aluminium for å beskytte amerikansk industri.

Under et møte fredag morgen diskuterte aluminiumsgiganten Trumps varsel internt. USA er det landet i verden der Hydro har flest ansatte.

Ny prissituasjon

– Administrasjonen i USA har ikke kommet med en formell beslutning, noe vi mener er viktig å presisere, sier Hydros kommunikasjonsdirektør Halvor Molland til NTB.

– Dersom det kommer en økning på importtollen på 10 prosent, vil det kunne øke prisen på primæraluminium i USA tilsvarende. Og det vil øke kostnadene på innsatsfaktoren for produsenter, og der er vi jo en aktør, sier han.

Prisøkningen vil imidlertid være lik for alle produsentene, og det vil isolert sett ikke endre Hydros konkurransevilkår i USA. Molland advarer likevel mot de indirekte konsekvensene høyere tollsatser kan ha for amerikanerne.

– USA trenger aluminium

Hydro i Norge produserer mer aluminium enn alle amerikanske produsenter til sammen, ifølge Molland. Amerikanske aluminiumsprodusenter, som har opplevd store nedstengninger, trenger 5 millioner tonn råaluminium årlig.

– Som mange andre er Hydro en tilhenger av fri og rettferdig internasjonal handel. Ensidige handelsrestriksjoner som denne vil kunne endre handelsstrømmene. En indirekte effekt kan bli at produsenter som tidligere har eksportert til USA, vurderer andre markeder, sier han.

Artikkeltags