Karmøy: Fant avtrykk av denne skoen på tre av fem åsteder

AVSLØRT: Avtrykket fra denne skoen og avtrykkene som var sikret på åsteder i Karmøy, viste seg å stemme overens i tre av fem tilfeller. Foto: Politiet

AVSLØRT: Avtrykket fra denne skoen og avtrykkene som var sikret på åsteder i Karmøy, viste seg å stemme overens i tre av fem tilfeller. Foto: Politiet

Artikkelen er over 2 år gammel

Politiet på Karmøy trodde først at lokale kriminelle sto bak innbruddsbølgen på Sør-Karmøy i vår. Da etterretningsarbeid viste at mobile vinningskriminelle muligens hadde vært på ferde, ble denne skoen sentral i etterforskningen.

DEL

KARMØY: Selv om hansker og luer kan hindre DNA-spredning, er det vanskelig for de kriminelle å skjule fotsporene sine.

Det viste seg også å være tilfellet på Karmøy, skriver Politiforum.

Da fem åsteder var undersøkt, oppdaget de at de grove tyveriene ikke bare lignet hverandre, men at et fottøyavtrykk gikk igjen. 

Fottøyavtrykket på bildet lenger nede i saken, ble nemlig sikret på tre av fem åsteder.

Stoppet to litauere

Politiet på Karmøy var ifølge Politiforum tidlig ute med å implementere «Politiarbeid på stedet», der patruljene og politiet som kommer til åstedet, sikrer flere spor og deler mer gjennom digitale verktøy.

Avtrykkene av skoene ble delt i distriktets datafangstmappe, som politipatruljene har tilgang til gjennom nettbrett og mobiltelefoner ute i bilene.

Deretter ble Utrykningspolitiet lokalt bedt om å bistå med kontroller på utvalgte steder. Og UP-patruljen fikk napp. 

En bil med to litauere ble stoppet.

En av dem hadde på seg sko med såle som matchet det karakteristiske skoavtrykket fra åstedene. De ble pågrepet og en senere ransaking avslørte også et annet skopar som matchet et annet fottøyavtrykk som politiet sikret.

– Kan jobbe smartere

– Det er et klassisk og godt eksempel på hvordan vi kan jobbe med mobiltelefon og datafangst. Vi har en stund vært godt kjent med verktøyene, og de er til utrolig god hjelp når vi vil sikre og dele ferske spor, sier Trygve Mørk, som er leder for patruljene på Karmøy.

Erik Henna Hagen, politimann i Sør-Vest politidistrikt og en primus motor for «Politiarbeid 
på stedet» her i landet, mener mye nå er lagt til rette for at politiet kan fortsette å utrette suksesshistorier, slik som på Karmøy.

– Fottøyavtrykket er et godt eksempel. Politiet har på mange måter vært gjennom det vanskelige og fått til et utstyrsløft som sikrer mannskaper telefoner og nettbrett i bilene. Det koster mindre å videreutvikle innholdet på de digitale plattformene, enn det tar å investere i selve utstyret. Nå har de fleste patruljetjenestene i Norge en smarttelefon og det kommer nye digitale løsninger framover. Det gjør at vi kan jobbe smartere, sier Hagen.

LES OGSÅ:

Tre innbrudd på Karmøy i helgen

Kan være de samme skurkene som står bak ny innbruddsbølge

Artikkeltags