HAUGESUND: Planlegging og gjennomføring står elevene for selv. Ønsket er at flest mulig på skolen skal selge kalenderen videre til venner og kjente.

– Inntektene vil gå til «Sjef i eget liv», et prosjekt i Uganda, Bangladesh og Nepal i regi av Strømmestiftelsen, forklarer Marte Ølstørn, som er en av de fire jentene bak prosjektet.

Valgfritt antall

Målet er å få ungdommer i disse landene til å bli stolte og selvstendige forklarer Kremena Trichkova, som var på tur til Uganda i samarbeid med Strømmestiftelsen tidligere i år.

– Vi ønsker blant annet å gi de unge mer kunnskap om egne rettigheter og mulighetene for å tjene egne penger, sier hun.

Innsamlingstiltaket på Vardafjell er nytt av året, men jentene forteller at de har hentet inspirasjon fra Haugesund Toppidrettsgymnas (HTG) som har gjort dette i flere år allerede.

– Siden vi jobber for samme sak har det vært veldig fint med tips og innspill i fra dem som har gjort det før, sier Trichkova.

Hvor mange elever som ønsker å være med på prosjektet er fortsatt ikke talt opp, men vi tror det er et sted mellom 60-80 elever, og hver enkelt bestemmer hvor mange kalendere de vil selge, understreker Ølstørn.

– I desember trekker vi én vinner hver dag som vil bli annonsert på Facebook-siden til «Internasjonal komité Vardafjell VGS», sier hun.

På forsiden av kalenderen er det 24 ulike bilder som er tatt nede i Uganda, hvor Audun Oddenes, diverse fotografer fra Strømmestiftelsen og Trichkova selv har bidratt.

– Etterpå har Vilde Rolfsnes fra medialinja hjulpet oss med utformingen, sier jentene.

Tredjeklassingene forteller at de har fått sponset kalendergaver fra både Strømmestiftelsen og ulike aktører i det lokale næringslivet på Haugalandet.

– Blant annet Klatreparken Høyt & Lavt i Nedstrand, Amundsen, Pressverket og Trimeriet har donert premier. I tillegg til et par andre aktører i kultur- og underholdningsbransjen i Haugesund, sier Trichkova.

Dobler beløpet

18-åringene legger likevel ikke skjul på at det har vært utfordrende å få nok sponsorer med på laget.

– Vi har alle sammen travle dager, og det krever mye tid å ringe rundt til bedrifter. Men det skal sies at det har vært positiv respons fra de aller fleste. Hvis ikke har folk takket pent nei, smiler de.

Lektor og leder for det internasjonale arbeidet på Vardafjell videregående skole, Thomas Eide Wennesland, forteller at de ansatte kun bistår hvis det trengs hjelp.

– Det er kjekt å se at vi har engasjerte elever på skolen som tar et slikt initiativ, og har et ønske om å stå på for andre, sier han.

Wennesland legger til at en «rik onkel» i Kristiansand har lovet å doble alle beløpene som kommer inn til Strømmestiftelen fra oktober til desember i år.

– Hva sluttsummen blir på dette prosjektet er fortsatt litt usikkert. Men vi håper på et sted mellom 25.000-30.000 kroner.