Jakter på 130 Terra-millioner

De neste to ukene skal økonomisjef Jo Inge Hagland t.v. og ordfører Petter Steen jr. tilbringe i rettssaken mot Depfa Bank.

De neste to ukene skal økonomisjef Jo Inge Hagland t.v. og ordfører Petter Steen jr. tilbringe i rettssaken mot Depfa Bank.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Haugesunds-ordfører Petter Steen jr. (H) og økonomisjef Jo Inge Hagland er på plass i London. I morgen starter de jakten på 130 millioner kroner i Royal Courts of Justice.

DEL

LONDON: – Jeg er glad for at retten gir oss hurtig behandling av saken, sier Haugesunds-ordfører Petter Steen jr. foran starten på det som kan bli et av de siste, viktigste kapitlene i Terra-skandalen for Haugesund kommune.

Rettssaken kommunen har anlagt i samarbeid med Narvik kommune mot irske Depfa Bank, handler om 130 millioner kroner.

Saken dreier seg om Haugesund eller långiveren Depfa skal dekke tapet kommunen ble påført gjennom de famøse investeringene i kompliserte finansielle produkter, tilrettelagt at Terra Securities og amerikanske Citibank.

– Veldig viktig

– Jeg må gjenta det jeg har sagt tidligere: Jeg opplever saken som veldig viktig for kommunen, sier Steen.

HØR RADIO 102S INTERVJU MED PETTER STEEN JR.

– 130 millioner tilsvarer ti prosent av kommunens samlede gjeld, supplerer økonomisjef Jo Inge Hagland.

For den summen kan kommunen drive fire skoler eller to sykehjem i et helt år.

Ordfører og økonomisjef må stå til disposisjon i retten i London, henholdsvis som kommunens juridiske representant og saksbehandler de neste to ukene.

For ordføreren innebærer det at han måtte forlate Haugesund på konas fødselsdag, og at han er borte under familiens forberedelser til konfirmasjon 2. mai.

Tilgang til tolk

De siste dagene har Haugesunds to representanter brukt mye tid til å gå gjennom saksdokumentene.

– Vi har sjekket, dobbeltsjekket og trippelsjekket alle opplysninger for å være sikre på at alt vi sitter på av materiell, er tilgjengelig for retten, sier ordføreren.

Han har mellomfag i engelsk men er sikret bistand fra tolk dersom han må forklare seg eller avgi vitneforklaring under rettssaken.

– Det vanskeligste er finansbegrepene. Det er lettere å forholde seg til innholdet i de juridiske skrivene, enn å grave seg inn i CDO-dokumentene vi fikk se for halvannet år siden, sier han.

– Rettsskrivene er veldig oppbygd etter argumenter, mener Hagland.

– Gambler ikke

I kveld skal Steen og Hagland ha en gjennomgang med kommunens juridiske rådgivere. Hvordan de nærmeste to ukene blir, vet de lite om foreløpig. De kan heller ikke si noe om saken eller hvem som skal vitne for kommunen.

– Vi har fått beskjed om at vi ikke kan si noe som blir oppfattet som om vi forhåndsprosederer saken gjennom media, sier Steen. Ordføreren avviser at kommunen gambler med innbyggernes skattepenger når den kjører sak mot den irske storbanken.

– Nei, det gjør vi ikke.

– Har du mareritt om at dere kan tape 130 millioner kroner?

– Siden 27. november 2007 har jeg lagt meg og stått opp med Terra-saken hver dag.

Artikkeltags