KARMØY: Gerd Valentinsen «rasjonerer» ut ferske reker til de 200 festivalgjestene som spiser frokost gratis lørdag formiddag. Utenfor det store festivalteltet er det folketomt. Regnet øser ned.

– Det var ikke slik i starten. Da hadde vi ikke telt. Vi brukte plastikk og paller for å holde regnet borte, forteller kvinnen som runder 74 år om ei uke.

LES OGSÅ: Lar seg ikke stoppe av hjertetrøbbel og sykehusopphold

– Ja, det gikk mye på grønne presenninger og paller. Vi fikk låne mange av presenningene fra Hydro, minnes Odd Magne Lilleaas (67).

De to har jobbet med Fiskeridagene hvert år siden starten i 1996.

Også Valentinsens søster, Gunn Frøydis Ørjansen (70), og Sivert Nilsen (89) har stilt opp som frivillige hvert eneste år.

Ville spre glede

Lilleaas er Fiskeridagenes far.

– Det var nedgangstider på Åkra. Sildoljefabrikken var flyttet, og lippa hang ned på åkrabuene. Jeg startet Fiskeridagene for å få gleden tilbake, forteller han.

De tre første årene sto Lilleaas personlig ansvarlig for festivalen.

– Det første året gikk vi med underskudd. Karmøy kommune hadde garantert for 25.000 kroner, og de gikk med, forteller han.

Etter tre år overlot han arrangementet til Røde Kors og Kystmuseet. De kjører ufortrødent videre.

Søstrene Gerd Valentinsen og Gunn Frøydis Ørjansen jobber som frivillige for Røde Kors. De er født og oppvokst i havna, der festivalområdet er.

– Jeg er med på alt som foregår. Jeg maler, soper og rydder, forteller Valentinsen.

Hun er med på å rigge til de to siste ukene før Fiskeridagene åpner, og er på plass dagen lang de fire dagene det står på.

– Jeg trives med dette. Det holder oss oppe, sier den spreke pensjonisten.

Fornøyd

Under gratis-frokosten var det folketomt på resten av festivalområdet. Da de politiske partiene flyttet sine stands inn i Storateltet, lettet vært. Både publikummere og politikere trakk ut i friluft igjen.

LES OGSÅ: Vant hederspris: – En stor overraskelse

De skiftende værforholdene tatt i betraktning; leder Bjarne Lund i arrangementskomiteen er godt fornøyd med oppslutningen om Fiskeridagene.

– Begge arrangementene lørdag kveld er utsolgt, konserten i Storateltet og bryggedansen ved Kystmuseet, sier han.

Lund regner med at besøkstallet i år kommer opp i 15.000.

– Oversikt får vi først under oppsummeringen etter Fiskeridagene, sier han.

Bildeserie

Fiskeridagene i bilder