Ordføreren vinket – så dumpet de tonnevis av stein i sjøen

KLARSIGNAL: Offisiell start på utvidelsen av Karmsund Havn på  Husøy. Ordfører Jarle Nilsen gir klarsignal til at Vassbakk & Stol-karene at de skal tipper de første lass stein i sjøen.

KLARSIGNAL: Offisiell start på utvidelsen av Karmsund Havn på Husøy. Ordfører Jarle Nilsen gir klarsignal til at Vassbakk & Stol-karene at de skal tipper de første lass stein i sjøen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Karmøy-ordfører Jarle Nilsen markerte at utvidelsen av Karmsund Havn er i gang. 130 millioner kroner investeres på Husøy.

DEL

KARMØY: På Stutøy sprenger Vassbakk & Stol-medarbeidere, og klargjør masser som deres kolleger kjører ut til østsiden av containerhavnen til Karmsund Havn. I ukene framover skal det fylles i sjøen, cirka 45 meter ut i vågen. Slik utvides havneområdet til containeroppstalling, og det er sårt tiltrengt, for containertrafikken over Karmsund Havn fortsetter å øke. Utbyggingen er på 55 mål i første byggetrinn, til nytt areal og terminal.

– Containertrafikken er per 31. oktober 36 prosent høyere enn i fjor, sier Tine Osmundsen, lederassistent i Karmsund Havn.

Jobben ordfører Jarle Nilsen (Ap) og havnedirektør Tore Gautesen markerte oppstart på i går, skal Vassbakk & Stol være ferdig med innen 12. januar. Deretter påbegynnes bygging av ny kai, anbudsinnbydelsen på den jobben er snart er klart til å sendes ut. På sikt vil havneutvidelsen bli på cirka 180.000 kvadratmeter (180 mål).

FYLLER I: Her tipper John Magne Håstø, Tom Åge Sakkestad og Odd Bjarne Viken de første lass stein i sjøen. Vassbakk & Stol vant oppdraget med havneutvidelsen.

FYLLER I: Her tipper John Magne Håstø, Tom Åge Sakkestad og Odd Bjarne Viken de første lass stein i sjøen. Vassbakk & Stol vant oppdraget med havneutvidelsen. Foto:

Sammen

– En stor dag og en viktig milepæl, sa Jarle Nilsen, stolt over utviklingen på Husøy. Det er ikke lenge siden sist Nilsen var på jubeloppdrag der ute. Da for å delta i markeringen av BioMars nye anlegg, der det er investert 436 millioner kroner.

Sammen har Karmøy kommune og Karmsund Havn investert 40 millioner kroner for å planere og klargjøre tomtearealene. Ordføreren ser for seg at flere bedrifter innen maritim eller marin næring etablerer seg i tiden framover.

– Det er interesse, ja. Vi har 60 dekar klargjort areal, pluss noe restareal innimellom, sier Nilsen.

VIDERE PLANER: Havnedirektør Tore Gautesen og ordfører Jarle Nilsen (Ap) prater om planene for utvidelse av Husøy.

VIDERE PLANER: Havnedirektør Tore Gautesen og ordfører Jarle Nilsen (Ap) prater om planene for utvidelse av Husøy. Foto:

Skryt

Men torsdag formiddag handlet det om starten på at 100.000 kubikkmeter masse skal fylles i sjøen, på oppdrag fra Karmøy kommune. De 130 millioner kroner som så investeres, er det Karmsund Havn som tar. I den virksomheten eier for øvrig Karmøy kommune nær 40 prosent.

– Karmøy kommune har gjort en kjempejobb i denne saken, både politikerne og administrasjonen. Vi er veldig fornøyd med samarbeidet, sier havnedirektør Tore Gautesen.

Fra sin posisjon oppå en stor stein sa ordfører Jarle Nilsen noen velvalgte ord. Så hevet han armen, for å trekke den kjapt nedover til det avtalte signalet. I de tre dumperne som sto klar like ved, var Vassbakk & Stol-medarbeiderne på hogget. John Magne Håstø var først til å starte tippingen, så fulgte Tom Åge Sakkestad på og Odd Bjarne Viken fullførte samarbeidet.

De første tre lassene var fylt i, bølgene la seg og bare fagfolk kunne se at noe hadde blitt fylt i. Sjøen svelget steinen. Her er mye arbeid å gjøre, på det som Karmsund Havn har sagt skal bli Norges mest effektive godsterminal.

Artikkeltags