KARMØY: 100.000 liter dieselolje er lekket ut fra en tank tilhørende Uno-X Energi. Havnevesen og politi ble varslet i 8-tiden tirsdag morgen.

Informasjonssjef på Hydro Karmøy, Svein Erik Wiksnes, sier lekkasjen kommer fra Uno-X Energi, men at de er med og assisterer for å avgrense utslippet.

Del på Facebook

– Det er antydet at tankene det har lekket ut fra inneholdt 100.000 liter dieselolje. Hvor mye av dette som har havnet i sjøen er foreløpig uklart, opplyser operasjonsleder Svein Sørensen ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til h-avis.no.

Mobiliserer for fullt

Like før klokken ti var lenser lagt ut i Karmsundet ved Håvik for i et forsøk på å samle opp utslippet.

– Vi er i en tidlig fase og holder på med å få en oversikt over situasjonen og mobiliserer for fullt, sa havnesjef Sigurd Eikje til h-avis.no klokken 09.30.

Interkommunale utvalg mot akutt forurensning – IUA – er satt i beredskap. På stedet er også Kystverkets oljevernfartøy "Oljevern 01" som er klar til å bidra.

Klokken 13.30 opplyse Eikje at de venter på flere lenser fra Bømlo.

- Dieseloljen har spredt seg mot et fiskeoppdrettsanlegg på Bokn, derfor ønsker vi å sette opp lenser der. I tillegg har vi et vinterfuglereservat lenger vest under oppsyn, sier han.

Dieseloljen har spredt seg sørover mot Blikshavn på Karmøy og over til Vestre Bokn.

- Det er ikke snakk om dramatiske ansamlinger, og vi regner med at naturen vil ordne opp i dette, sier Eikje.

Han sier de regner med at noe også har gått på land, men at de foreløpig ikke har fått sjekket dette.

- Meget beklagelig

Uno-X Energi forteller at uhellet skjedd i natt på deres tankanlegg på Karmøy. Hendelsen oppsto i forbindelse med drenering av lagringstank for Marine Gass Olje. Uno-X Energi sier det er usikkert hvor stort utslippet er, men at det nå er stoppet.

Hendelsesforløpet er foreløpig uklart.

- Da uhellet ble oppdaget av operatør på stedet, ble det umiddelbart slått alarm og med assistanse fra Hydro Beredskap, brannvesen og politi er opprydningen i full gang. Det pågår oppsamling på land og i sjøen, og det er lagt ut doble sett med lenser, skriver selskapet i en pressemelding.

- Dette er selvsagt meget beklagelig, og vi jobber på spreng med alt av fagekspertise for å rydde og samle opp, sier adm.dir. i Uno-X Energi, Jarl Farstad.


SAKEN OPPDATERES

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK: