Tør ikke fortelle ungene at barnehagen kan bli lagt ned

VENTER I SPENNING: May Helen Strand (f.v.), Kai Morten Strand, Evy Therese Magnussen, Hanne Ferkingstad Aarskog og Svein Arild Aarskog er foreldre i Kyrkjebakken barnehage på Stol.

VENTER I SPENNING: May Helen Strand (f.v.), Kai Morten Strand, Evy Therese Magnussen, Hanne Ferkingstad Aarskog og Svein Arild Aarskog er foreldre i Kyrkjebakken barnehage på Stol. Foto:

Flere av barna i Kyrkjebakken barnehage vet ikke hvor de skal avslutte barnehageåret. Årsaken er at styret har varslet at de ikke ønsker å drive barnehagen lenger, og den kan bli lagt ned. – Dette er vondt for ungene, sier flere av foreldrene.

DEL

KARMØY: Den soknerådseide barnehagen på Stol har eksistert siden 1995, men i midten av forrige måned varslet styret om at det ikke lenger er økonomisk forsvarlig å drive den.

Styrer Reidun Grindhaug forteller at de har rundt 20 ledige plasser. Fra Karmøy kommune blir det sagt at det er rundt 50 ledige plasser i hele kommunen.

– Vi bør enten få flere barn eller et høyere driftstilskudd. Jeg forstår at det er mye frustrasjon blant foreldrene, sier Grindhaug.

Styreleder Erlend Dalaker ønsker ikke å kommentere hvorfor styret ønsker å avvikle.

Haugesunds Avis møtte onsdag fem foreldre på barnehagen. De er oppgitt over situasjonen, både på egne og barnas vegne. Alle har fått tilbud om ny barnehageplass andre steder i kommunen, med en svarfrist til 10. desember.

– Ved å flytte ungene herfra forsvinner også tryggheten deres. Jeg vil ikke fortelle det til ungene mine at barnehagen kan forsvinne. De leker med oppveksten til ungene våre. De er det kjæreste vi har, sier Hanne Ferkingstad Aarskog.

Må kanskje opp politisk

Etter at styret kom med beskjeden, har Haugesund-baserte Små Barnehager AS kommet på banen. Selskapet ønsker å videreføre driften på Stol, men da er de avhengig av at tilskuddet fra kommunen også videreføres.

Kommunalsjef oppvekt og kultur Bjørn Andersen i Karmøy forteller at vurderingen av om det er mulig at Små Barnehage AS overtar på direkten gjøres akkurat nå av en jurist på kommunehuset.

– Dersom endringene i driften er for store til at de kan sammenliknes med dagens drift, må denne saken opp politisk, sier Andersen.

Da blir det ikke klart før lenge etter 10. desember om Kyrkjebakken barnehage består. Og da har foreldrene allerede plassert barna sine et annet sted.

– Jeg frykter kommunen bruker situasjonen som barnehagen vår er oppe i til å kvitte seg med en privat barnehage, sier Evy Therese Magnussen, forelder i barnehagen, men også ansatt.

KOMMUNALSJEF: Bjørn Andersen er kommunalsjef oppvekst og kultur i Karmøy kommune.

KOMMUNALSJEF: Bjørn Andersen er kommunalsjef oppvekst og kultur i Karmøy kommune. Foto:

Gir beskjed før 10. desember

Andersen avviser påstanden, og understreker at det er ikke kommunen som har tatt beslutningen om å legge ned.

– Vi skal gi et svar om tilskuddet kan videreføres, og det skal vi gi før 10. desember, sier han.

Kommunalsjefen sammenlikner søknaden fra Små Barnehager med en omtrent tilsvarende søknad fra barnehagen i Kvalavåg tidligere i år, der kommunen kom til at driftsendringene var så store at tilskuddet ikke kunne videreføres uten politisk behandling.

– Vi har ganske god barnehagedekning i Karmøy, og Statistisk Sentralbyrå (SSB) har også signalisert at antall barn i barnehagealder kommer til å gå ned de neste årene. Om 4-5 år kommer kommunen til å ha 350 færre barn. Bare fra august i 2017 til august i år har antallet blitt redusert med 92, sier Andersen.

Karmøy har per i dag i overkant av 3.000 barn i barnehagealder.

– Er en kritisk tid

Mens kommunalsjefen kaller en eventuell avvikling av Kyrkjebakken barnehage en markedstilpasning, er foreldrene desperate etter en kjapp avklaring for å kunne beholde barnehagen i bygda.

– Jeg ser på mobilen min hver eneste dag for å se om det har kommet en avklaring, sier Svein Arild Aarskog.

– Kommunen har samlet alle førskoleungene i én barnehage. Men dette er en kritisk tid, sier Hanne Ferkingstad Aarskog.

– Hvor er barnas beste oppi dette? De må kanskje skilles fra vennene sine, og noen av dem har bare et halvår igjen i barnehagen, sier Evy Therese Magnussen.

Haugesunds Avis har ikke fått kontakt med eier av Små Barnehager AS, Bente Albertsen.

Artikkeltags