KARMØY: – Det er mange som lurer på om jeg liker ting som går rundt, sier Jarle Hegerland litt forlegen.

I en stor garasje ikke langt fra hans roterende hus på Torvastad, står et helikopter av typen Robinson R44 Clipper II.

– Jeg liker å gjøre litt utenom det som er vanlig. Mange kjøper seg båt, men jeg synes ikke prisforskjellen fra en nokså stor båt til et helikopter var så stor. Det er gøy med ting som ikke alle andre har, forteller Hegerland.

For nærmere en måned siden fløy Hegerland sitt nye helikopter hjem fra Trondheim. Denne noe uvanlige investeringen var noe han hadde tenkt på lenge.

Saken fortsetter under bildet

«Helikopterlappen»

Helikoptersertifikat fikset Hegerland seg i USA i sommer. Der måtte han lære seg alt om navigasjon, helikopterets oppbygging, stressmestring og radiosamband.

– I juli og august var jeg i Florida for å få sertifikatet. I Norge ville det tatt omtrent et år. Jeg presset litt på og tok det på et par måneder. Jeg gjorde ikke stort annet enn å lese og fly de ukene jeg var der, forteller den ferske piloten.

Hegerland er takknemlig overfor kona, som lot ham være borte så lenge, og ikke minst for at hun lot ham kjøpe helikopteret.

– Ikke alle hadde vært så positive. Hun synes det er stas å fly selv og var blant annet med på å hente helikopteret, forteller han.

Det har blitt et par turer i hjemtraktene. Blant annet har Hegerland flydd til Preikestolen og Sola.

Helikopteret av Hegerlands type kan fly opptil tre timer på én tank. Med egen fyllestasjon i hagen, går det som en lek.

Saken fortsetter under bildet

– De er greie i flytårnet

Tillatelse til å lette er det ikke noe særlig heft med, selv om helikopter-entusiasten bor innenfor Haugesund lufthavn Karmøys kontrollsone.

– En har full rett til å «fyke», men må gjerne vente dersom et fly er i nærheten. De er veldig greie i flytårnet. Jeg ble invitert opp dit på kaffe, forteller Hegerland med et smil.

Lande kan han i prinsippet gjøre hvor som helst, så lenge det er plass og han har tillatelse fra grunneier.

Vestlandsværet er ei heller noe problem flymessig, stort sett.

– Det er oftere bedre flyvær her enn for eksempel på Østlandet. Så lenge det er grei sikt og ikke er for kraftig vind, så gå det greit. Men jeg kan ikke fly når det er mørkt, forteller helikopterpiloten.

Saken fortsetter under bildet

Spleisetur

Hegerland ser for seg å ta eventyrlystne haugalendinger med i helikopteret sitt.

– Jeg kan ikke fly kommersielt, men har lov til å ta med passasjerer på «spleiseflyginger», forteller torvastadbuen, som har plass til tre passasjerer i luftfartøyet.

Han har allerede fått være med på å overraske en feirende 30-åring med flytur.

Det gir Hegerland stor glede å gi mennesker en ny opplevelse.

– Du kan se det på dem som får være med og fly. De gliser fra øre til øre, sier han.

Utenom å fly selv, planlegger Hegerland å leie helikopteret ut til et firma som driver med kommersiell oppdragsflyging og opplæring.