Skjøt sin første hjort fra rullestolen

PÅ POST: Leif Arild Fjellheim venter tålmodig på at det skal dukke opp en hjort eller et rådyr.

PÅ POST: Leif Arild Fjellheim venter tålmodig på at det skal dukke opp en hjort eller et rådyr. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Adrenalinet steg og hjertet hamret da Leif Arild Fjellheim skjøt sin første hjort. Fra rullestol og med brukket lårhals.

DEL

TYSVÆR: Lårhalsbruddet Leif Arild Fjellheim pådro seg under en rullestolkonkurranse i Trondheim for halvannet år siden, vil han ikke snakke så mye om. Bruddet gjorde vondt det første året, men nå er det greit.

Dessuten er 56-åringen fra Veavågen booket inn på time på ortopedisk avdeling ved Haugesund sjukehus på nyåret for å få satt inn protese.

Jakten og opplevelsene rundt den, prater veabuen villig om. Hjorten – ei fjorårskolle med slaktevekt på 55 kg – felte han under bøjakt nær Hervik for en måned siden. Kolla ble skutt på 80 meters hold.

– Jeg hadde full kontroll, og det første skuddet satt. Men adrenalinet stiger litt. Du er på hugget og blir ekstra giret, sier 56-åringen om opplevelsen.

Gode øyeblikk

Fjellheim var overraskende rolig da hjorten var slaktet, og han tok dyret med hjem til Vea om kvelden.

– Da steikte faren min og jeg hjortehjertet. Det smakte fortreffelig, forteller han.

56-åringen har også spist bogsteik fra kolla. Han gleder seg til å invitere gode venner på skikkelig hjortesteik, og han skal lage hjortepaté etter en gammel Arne Brimi-oppskrift.

Også ute på jakt tar han vare på de gode øyeblikkene. En kaffekopp med jaktkollegaer. Praten rundt bålet. Flotte minner.

Jaktet svartbjørn

Det er bare unntaksvis rullestolbrukeren har vært på drivjakt på dagtid. Normalt driver han bøjakt, der han sitter på post sen kveld og tidlig morgen. Gjerne i kamuflasjetelt, på et område ved Årvikfjellet øst for Kårstø. Tålmodig venter han på at hjort og rådyr skal komme på skuddhold.

Så langt har ikke bøjakten gitt ham mer enn ett felt dyr.

– Jeg har ikke fått noe mer. De er litt ustrukturerte de hjortene her i Tysvær, smiler ungkaren.

Jaktinteressen er ikke av ny dato. Veabuen kjøpte sin første hagle hos John Skre i Strandgata i Haugesund som 15-åring. Sitt forrige dyr – en rein – skjøt han på Newfoundland for over 20 år siden.

Der arbeidet elektroingeniøren som ingeniørleder for Aker Elektro i perioden 1994–1997. Han skaffet fellingsløyver for svartbjørn elg og reinsdyr, og jaktet på fritiden.

HÅNDSREKNING: Jon Kvilhaugsvik hjelper Leif Arild Fjellheim til å komme ut i jaktterrenget.

HÅNDSREKNING: Jon Kvilhaugsvik hjelper Leif Arild Fjellheim til å komme ut i jaktterrenget. Foto:

Fikk ideen fra Sverige

Det var slutt på all jakt da Fjellheim ble avhengig av rullestol etter en ryggmargsskade i 2000. Han forteller villig hvordan det skjedde, men først etter at han har snakket mer om jakt og prosjektet «Jakt for alle».

Fjellheim tok selv initiativ til prosjektet. Han fikk ideen fra Sverige i 2015, og kontaktet generalsekretær Espen Søilen i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Generalsekretæren tente på ideen. I fjor startet forbundet et toårig prøveprosjekt med støtte fra Extrastiftelsen.

– Rullestolbrukere har en tendens til å bli isolert fra arbeidslivet og friluftsliv. Målet med «Jakt for alle» er å få bevegelseshemmede ut i jaktmiljøene, sier Fjellheim.

En klubb på Østlandet, en på Sørlandet og Karmøy Jeger-, Fisker- og Naturvernforening ble plukket ut som piloter. Karmøybuene er kommet lengst.

DEN FØRSTE: Fjorårskolla Leif Arild Fjellheim felte nær Hervik.

DEN FØRSTE: Fjorårskolla Leif Arild Fjellheim felte nær Hervik. Foto:

Har det i blodet

I fjor fikk Fjellheim og to kvinner skytetrening. Han tok storviltprøven, og har kommet seg ut på jakt på områdene Karmøy JFNF disponerer i Tysvær.

– Du hadde det i blodet før du ble skadet. De andre har litt lengre vei å gå, sier nestor Jon Kvilhaugsvik i Karmøy JFNF.

Kvilhaugsvik og Marton Eriksen bytter på å være ledsager for Fjellheim på jakt. Oppgaven deres er ut å hjelpe ham fram til posten. Der klarer 56-åringen seg selv. Med jaktradio og appen «We Hunt» på smarttelefonen stiller rullestolbrukeren på lik linje med sine kollegaer i jaktlaget.

GODE ØYEBLIKK: Leif Arild Fjellheim (t.v.) og Jon Kvilhaugsvik tar en kaffepause fra jakten.

GODE ØYEBLIKK: Leif Arild Fjellheim (t.v.) og Jon Kvilhaugsvik tar en kaffepause fra jakten. Foto:

– Var helt utenkelig

75 år gamle Jon Kvilhaugsvik har vært primus motor i Karmøy JFNF i mange tiår. Da foreningen for få år siden bygget klubbhus ved Stiglene nær Burmavegen på Sør-Karmøy, søkte Kvilhaugsvik om fritak for kravet om universell utforming – tilrettelegging for bevegelseshemmede.

– Jeg tenkte aldri tanken at vi skulle få rullestolbrukere på klubbhuset. Men nå er dette ordnet. Vi har fått bygget en rampe på baksiden til lokalene i andreetasje. I første etasjen kommer rullestolbrukerne rett inn, forteller han.

 Kvilhaugsvik setter stor pris på å være med Fjellheim på jakt.

– Jeg har jaktet så lenge at jeg ikke trenger å skyte selv lenger. Jeg gleder meg like mye over hjorten han skyter, som over dem jeg har skutt selv, sier 75-åringen fra Kopervik.

EN AV GUTTA: Leif Arilf Fjellheim koser seg ved bålet sammen med jaktlaget.

EN AV GUTTA: Leif Arilf Fjellheim koser seg ved bålet sammen med jaktlaget. Foto:

Utposing på blodårer

Fjellheim ble ryggmargsskadet og lam i 2000. Han engasjerte seg i Landsforeningen for Ryggmargsskadde. Der var han formann i ti år. Han hadde også flere andre verv.

Veabuen forteller at 50 prosent av de mellom 4.500 og 5.000 ryggmargsskadde i Norge har ervervet sykdommen traumatisk – forårsaket av en ulykke, et fall, en arbeidsulykke etc.

Fjellheim hører den andre halvparten. Han har en atraumatisk skade, som skyldes infeksjon, sirkulasjonsforstyrrelser i blodårene eller en svulst.

Fjellheim fikk en utposning på blodårer.

– Skaden utviklet seg gradvis. Jeg ble mer og mer lam, og falt ofte. Jeg var på jobb som vanlig en fredag. Mandagen falt jeg og ble sykmeldt, forteller han.

56-åringen ble flydd til USA for operasjon, sammen med to norske nevrokirurger. Operasjonen var vellykket, og stoppet utviklingen av skaden.

Beholdt humøret

Det gode humøret ble ikke påvirket av den alvorlige skaden.

– Jeg har aldri vært deprimert. Jeg prøver alltid å gjøre det beste ut av situasjonen, forteller han.

– Leif Arild er typen som alltid sprudler. Han er alltid opptatt av at det skal skje noe, og han liker å ha prosjekter på gang, sier jaktkamerat Kvilhaugsvik.

Fjellheim har avviklet vervene han hadde gjennom Landsforeningen for Ryggmargsskadde. Nå konsentrerer han seg om jakt og arbeidet i Karmøy JFNF. Der han bl.a. annet har ansvaret for jegerprøven, sitter i styret og jobber med andre spennende prosjekter.

Årets hjortejakt blir avsluttes 23. desember. Karmøy JFNF har fortsatt fellingskvote på én hjort og tre rådyr på teigen sør for Årvikfjellet i Tysvær.

Fjellheim planlegger flere jaktturer, og har ikke gitt opp håpet om å felle en hjort til før jul.

Hvis ikke hjortene i Tysvær fortsatt er så ustrukturerte...

– Leif Arild har demonstrert hvor enkelt det er

Generalsekretær Espen Søilen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) skryter av Leif Arild Fjellheim og arbeidet for å få rullestolbrukere ut på jakt.

– For forbundet har prosjektet vært enkelt. Det har vært lett å få engasjerte personer med. For oss har det vært snakk om å gjøre noen små grep og litt enkel tilrettelegging. Dette har ikke akkurat vært et månelandingsprosjekt, sier Søilen.

Generalsekretæren mener at prosjektet er et godt eksempel på at tilsynelatende utenkelige aktiviter lar seg gjennomføre.

– Dette viser at de største begrensningene sitter i hodene våre. Leif Arild har demomstrert hvor enkelt det er, sier generalsekretæren.

Han menr at prosjektet styrker NJFF som organisasjon.

– Vi har fått inn ressurssterke mennesker som kan tilføre oss noe. Dette er en vinn-vinn-situasjon, sier han.

Ifølge Søilen jobber NJFF nå for at bevegelseshemmede skal få bruke elektriske rullestoler under jakt.

– Elektriske rullestoler som kan brukes i terrenget blir regnet som motoriserte kjøretøy, og etter gjeldende regelverk er det ikke lov å bruke slike under jakt, sier Søilen.

Artikkeltags