Gå til sidens hovedinnhold

Sykkelen får deg raskt, billig og miljøvennlig fram

Er «Sykkelbyen» oppskrytt?

Artikkelen er over 6 år gammel

Er det virkelig så mange som sykler i «Sykkelbyen Haugesund»?

KARMØY: Vi møtte opp tidlig ved Åkrehamn videregående skole. Været var flott, elevene var mange, men syklene var få. Vi fikk snakke med Ivar Gustavsen, som er en av de elevene som sykler til skolen.


– Jeg sykler fordi jeg synes det er gøy, også er det en veldig fin måte å holde meg i aktivitet på, forteller Ivar.

Når ungdommer kommer i en alder hvor de har muligheten til å ta mopedlappen, synker antall syklister.

Dette henger nok mye sammen med at ungdommer rett og slett ikke gidder å sykle når alternativet er moped – eller eventuell at de har mamma/pappa som privatsjåfør.

Jeg våger nesten å påstå at det er flere ungdommer som trener på treningssykkel i treningssentrene enn det er som faktisk bruker sykkel ellers.


– Jeg sykler ofte fordi det er mye raskere enn å gå, og jeg sparer pengene jeg eventuelt hadde brukt på buss. Men jeg sykler også en god del bare for gøy og for å holde meg i aktivitet, fortsetter Ivar med et smil.

Fordeler

Kan sykling være noe man vokser av seg? Og i det tilfellet, kan man virkelig vokse av seg et framkomstmiddel?

Man får mye ekstra trening om man bruker sykkel som et fast framkomstmiddel. Dessuten er det mange fordeler som kommer med det å sykle. Ivar Gustavsen ramser opp noen av dem:


– Fordelene med å sykle er for eksempel at det går mye fortere enn å gå. Det er kjempepraktisk om du har dårlig tid og om ingen kan kjøre deg. Det er også mye billigere enn buss eller bil. Og ikke minst forurenser det ikke slik som buss, bil og moped gjør. Det er dessuten veldig sunt for helsa å holde seg i daglig aktivitet, noe en kanskje ikke får gjort om man bestandig kjører moped, bil eller buss.

Ulemper

Han innrømmer at det ikke bare er fordeler, men at sykling faktisk har med seg noen ulemper også.

– Det som er litt negativt er at selve sykkelen koster en del penger, noe som gjør det å sykle dyrere enn det å gå. I tillegg koster det litt å vedlikeholde den. Det tar også litt tid med tanke på vedlikehold og lignende, sier Ivar.

Men alt i alt er sykkelen et flott framkomstmiddel som sparer deg for både tid og penger, om du er villig til å bruke litt tid og penger på å vedlikeholde den til gjengjeld.

– Jeg tar vare på sykkelen min ved å vaske den, olje den og lignende, det som trengs for å holde sykkelen like hel, avslutter han.

Kommentarer til denne saken