Politiet om bortføringssaken: Ikke betal løsepenger

Lillestrøm  20190109.
Politiet etterforsker en antatt bortføring av Anne-Elisabeth Hagen. Hun har vært borte siden 31. oktober.

Lillestrøm 20190109. Politiet etterforsker en antatt bortføring av Anne-Elisabeth Hagen. Hun har vært borte siden 31. oktober. Foto:

Av

Anne-Elisabeth Hagen, kona til en av Norges rikeste menn, antas å ha blitt bortført. Politiet oppfordrer familien til ikke å innfri kravet om løsepenger.

DEL

LØRENSKOG: Politiet gikk offentlig ut med saken på en pressekonferanse onsdag.

– Når vi nå velger å gå ut med saken, skyldes det at vi, til tross for en bred og omfattende etterforskning, har behov for å komme videre, sier politiinspektør Tommy Brøske, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning i Øst politidistrikt.

Politiet bekrefter at det har kommet krav om løsepenger i form av kryptovaluta.

– Det siste sikre livstegn er fra onsdag 31. oktober. Slik saken står nå, har politiet rådet familien til å ikke innfri kravet, fortsetter han.

Ingen livstegn

Politiet opplyser at de ikke har fått noen livstegn fra kvinnen.

– Men vi har heller ikke mottatt noen tegn på at hun ikke er i live, understreker Brøske.

Saken fortsetter under bildet

Onsdag var politiet på plass i boligen der hun sist ble sett. Etterforskere sperrer av eiendommen.

Onsdag var politiet på plass i boligen der hun sist ble sett. Etterforskere sperrer av eiendommen. Foto:

Videre forteller han at politiet kun har hatt begrenset dialog med den antatte kidnapperen, og de har ingen anelse om hvem det er.

– Gjerningspersonen har valgt en digital kommunikasjonsplattform som i svært liten grad muliggjør kommunikasjon. Det har ikke vært muntlig kontakt, sier Brøske.

Kvinnen skal ha blitt bortført fra hjemmet sitt i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog kommune i Akershus. Politiet ber om at personer som har vært i området onsdag 31. oktober, på morgenen eller tidlig formiddag, dagene i forveien eller som går tur i området regelmessig, om å melde seg.

– Den aktuelle dagen var halloween-dagen, og folk kan kanskje huske den bedre på grunn av dette, sier Brøske.

Saken fortsetter under bildet

Politiet holdt pressekonferanse om saken onsdag formiddag. Tommy Brøske er politiinspektør.

Politiet holdt pressekonferanse om saken onsdag formiddag. Tommy Brøske er politiinspektør. Foto:

Milliardformue

Ifølge Aftenposten , som først omtalte saken, har politiet etterforsket saken i full hemmelighet.

Ifølge VG er kravet om løsepenger i kryptovalutaen monero, som er laget på en måte som gjør at transaksjonene ikke kan spores. Beløpet tilsvarer nesten 90 millioner norske kroner.

68-årige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er gift med Tom Hagen, som står på 172. plass på Kapitals liste over Norges rikeste personer med en anslått formue på 1,7 milliarder kroner – i hovedsak tjent på eiendom og salg av strøm.

Ifølge VGs opplysninger er det funnet en skriftlig beskjed på gebrokkent norsk i huset. Der skal det ha stått at 68-åringen ville bli drept dersom politiet ble kontaktet. Avisen skriver at politiet har brukt biler med falske skilter når de har kjørt til huset for å sikre spor – av frykt for kontraspaning.

Stor etterforskning

Etter det Romerikes Blad forstår, er svært få kriminalsaker etterforsket i like stort omfang i nyere tid i Norge. Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Interpol og Europol.

Krise- og gisselforhandlertjeneste (KGF), som ligger under Oslo politidistrikt og har nasjonalt ansvar, er også involvert, skriver Aftenposten.

Svein Holden er bistandsadvokat for ektemannen Tom Hagen. Holden ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB før han holder en pressekonferanse klokka 14 onsdag.

Artikkeltags