Skal ta russetidens viktigste knute

VIKTIG SAK: Russepresident på Vardafjell videregående skole Ivar Lande, og leder for aksjonskomitéen Fredrik Skauge forteller at de fleste medelever er positive til aksjonen.

VIKTIG SAK: Russepresident på Vardafjell videregående skole Ivar Lande, og leder for aksjonskomitéen Fredrik Skauge forteller at de fleste medelever er positive til aksjonen. Foto:

Tirsdag er den årlige aksjonen hvor russen på Haugalandet tar et Krafttak mot kreft. Vardafjellrussen håper på god oppslutning, og har et mål om slå tidligere innsamlingsrekorder.

DEL

HAUGESUND: – Vi synes det er viktig at russen er med og bidrar til en god sak. For oss er det en selvfølge å delta på dette, sier russepresident på Vardafjell videregående skole Ivar Lande.

De fleste deltar

Fredrik Skauge er leder for aksjonskomitéen på Vardafjell, som består av fem elever. Han forteller at det har vært lett å motivere årets russ til å delta på aksjonen.

– Nå nærmer vi oss vel 130 avgangselever bare på vår skole. Jeg tror folk synes det er en sosial og fin måte å starte russetiden på, sier han.

– Russen kommer til å gå rundt med bøsser i hele Haugesund. Men vi på har fått utdelt områdene i søre bydel, legger Skauge til.

Russen samarbeider med Kreftforeningen om aksjonen, slik de har gjort i mange år, og foreningen informerer om at årets inntekter går til forskning på senskader og tilbud til de som lever med senskader etter behandling.

Går til forskning

Foreningen opplyser at mer enn en kvart million nordmenn lever med kreft eller har hatt sykdommen, og moderne kreftbehandling gjør at stadig flere blir friske og lever lenger med sin kreftsykdom nå enn tidligere. Å være kreftfri er imidlertid ikke det samme som å være frisk.

– En tredjedel av de som behandles for kreft, opplever en eller flere former for senskader etter behandling, heter det på aksjonens hjemmeside.

FORSKNING: Årets inntekter går til forskning på senskader og tilbud til de som lever med senskader etter kreft behandling.

FORSKNING: Årets inntekter går til forskning på senskader og tilbud til de som lever med senskader etter kreft behandling. Foto:

Skauge peker på at det er disse menneskene det handler om i årets aksjon, der inntektene går til forskning som skal gi mer kunnskap om forebygging og behandling av senskader, og hvordan de med senskader kan leve et best mulig liv.

– En ting er å bli kvitt kreften, men det er ofte følger i etterkant, sier han.

Ny rekord?

Lande forteller at Vardafjellrussen har satt seg et mål om å slå fjorårets beløp.

– Da samlet russen på skolen vår inn 40.000 kroner. Vi skal klare å få inn mer enn det, konstaterer han.  

Presidenten forklarer videre at det i hovedsak er tre hovedplattformer hvor folk kan betale.

– Det blir mulig å gi mynter og sedler når vi kommer rundt med bøsser. I tillegg kan folk gi via Vipps på nummeret 491023, eller på nettsiden www.innsamlig.kreftforeningen.no, sier han.

Artikkeltags