FRANKRIKE: – Jeg hørte to, tre skudd rundt kl. 19.55, så hørte jeg skrik. Jeg gikk til vinduet, og da så jeg folk som løp. Så hørte jeg flere skudd, enda nærmere denne gangen, sier Yoann Bazard (27), som bor i sentrum av Strasbourg.

Politiet har satt i gang en storstilt politiaksjon etter mannen de mistenker står bak skytingen ved det populære julemarkedet. Tre personer er bekreftet døde, og tolv personer er innlagt på sykehus med skader. For seks av dem er tilstanden kritisk.

Vitner forteller om kaos i byen da skytingen startet like før klokken 20 ved Place Kléber. Folk løp i alle retninger. De skrek og gjemte seg på restauranter og i andre bygninger i byen. Noen trodde først det var fyrverkeri, før de innså hva som skjedde. Ifølge enkelte vitner varte skytingen i ti minutter. Da politi kom til stedet, skal de ha ropt «gå inn» og «gå hjem» til folk, forteller vitner.

Fant død mann

Vitnet Pater Fritz sier til BBC at han hørte skudd og deretter fant en død mann på en bro over til Place Kléber.

– Det var tilsynelatende ingen ambulanser som hadde mulighet til å komme til området. Etter 45 minutter sluttet jeg å utføre livreddende førstehjelp, fordi en lege på telefon sa til oss at det ikke ville hjelpe å fortsette, sier Fritz.

Camille Belsoeur var i en venns leilighet da hun hørte skytingen.

– Vi åpnet vinduet. Der så jeg en soldat skyte, rundt 12 til 15 skudd, sier hun til AFP.

Jakter gjerningsmann

Natt til onsdag fortalte innenriksminister Christophe Castaner på en pressekonferanse at byen fortsatt anses som utrygg siden gjerningsmannen er på frifot. Frankrike har hevet beredskapsnivået til det høyeste.

Det er foreløpig uklart om markedet var mål for angrepet. Fransk politi har startet terroretterforskning mens 350 politifolk og to helikoptre jakter gjerningsmannen.

Borgermester Roland Ries sier han ikke vet hvordan gjerningsmannen, «tross alle sikkerhetsinstrukser», kom seg gjennom sikkerhetskontrollene før han begynte å skyte på julemarkedet i byen.

Den mistenkte er svært god kjent av politiet for tidligere forbrytelser. Disse forbrytelsene skal ikke være terrorrelaterte. Han har dommer mot seg i Frankrike og Tyskland og har sittet i fengsel, opplyste innenriksministeren natt til onsdag.

Det ble etter skytingen innført såkalt lockdown i byen. Tusenvis av mennesker har oppholdt seg på restauranter, sportsarenaer og andre steder i byen som følge av skytingen. I 1-tiden fikk de fleste vende hjem, og EU-parlamentet rådet medlemmer som bor i byen til å la politieskorter følge dem hjem.