Mann tiltalt for to voldtekter

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

På en måned må en 25 år gammel mann møte både i Gulating lagmannsrett og i Sunnhordland tingrett. Han er tiltalt for voldtekt.

DEL

SUNNHORDLAND: Mannen, som er lettere psykisk utviklingshemmet, ble i høst frifunnet for voldtekt i Nordhordland tingrett. Voldtekten skal ha skjedd i desember 2007 og jenta var 15 år gammel.

Dommen er ikke rettskraftig og ble anket av statsadvokat i Hordaland, Walter Wangberg. Ankesaken går i Gulating lagmannsrett 18. til 22. mai.

Forsto ikke

Årsaken til frifinnelsen var at Nordhordland tingrett var usikker på hvordan 25-åringen forsto situasjonen.

– Retten legger til grunn at det er rimelig tvil med hensyn til hvorvidt tiltalte forsto at han skaffet seg samleie ved vold eller ved truende adferd, står det i dommen.

Videre viser retten til at mannens evnenivå gjør at han ikke oppfatter situasjoner på samme måte som andre.

25-åringen ble imidlertid dømt til 75 timers samfunnstraff med seks måneders gjennomføringstid, for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig. Han ble også dømt til å betale jenta 25.000 kroner i erstatning.

– Voldtekt på fest

Uansett utfall i lagmannsretten, må mannen møte i Sunnhordland tingrett på Stord 25. juni.

Statsadvokat i Rogaland, Arvid Malde, har tiltalt ham for å ha voldtatt ei 17 år gammel jente 22. mars i fjor. Voldtekten skal ha skjedd på Stord i forbindelse med en fest. Mannen og jenta skal ha vært på et soverom.

Ifølge tiltalen skal mannen ha slått jenta i ansiktet da hun ba ham gi seg med seksuelle tilnærmelser. Deretter skal han ha holdt henne fast og gjennomført et samleie med henne til tross for at hun forsøkte å vri seg unna og prøvde å komme seg bort.

Anmeldt samme natt

Forholdet ble anmeldt samme natt. Den 17 år gamle jenta ble avhørt av politiet to dager etterpå.

Synnøve Handeland er bistandsadvokat for jenta.

– Det er beklagelig at det har tatt så lang tid å få saken opp, men det er en lettelse for min klient at det nå blir rettssak, sier Handeland.

Sunnhordland tingrett har satt av en dag til rettssaken.

Jon Håkon Hegdahl er 25-åringens forsvarer.

– Min klient erkjenner ikke straffansvar i noen av de to sakene, sier Hegdahl, som utover dette ikke ønsker å kommentere anklagene mot mannen.

Artikkeltags