STAVANGER: – Båtbransjen er inne i en sterk krise. Folk bruker ikke båt lenger. Mange faktorer spiller inn. Men vår største fiende er nok det dårlige været, sier Erik Brauner i bransjeorganisasjonen Norboat til Aftenbladet.

Ifølge avisa har krisen i båtmarkedet blant annet ført til at Windy Boats i Arendal har sagt opp over 50 produksjonsarbeidere og flagger ut til Polen og Sverige. Etter 36 års båtproduksjon er Scand Boats i Fevik konkurs, og Skibsplast i Evje gjennomfører en styrt avvikling, stanser produksjonen og selger lagerbeholdningen.

– Sånn som kostnadene er blitt i Norge, ble det helt umulig å fortsette. Vi betaler 120 kroner per time i Polen, og 318 kroner i Norge. Da er regnestykket enkelt. Vi måtte flagge ut for at bedriften skal overleve, sier Trygve Hegnar, styreleder i Windy Boats.

Den svenske båtgiganten Nimbus som solgte båter for over én milliard kroner i året, er også slått konkurs.

– Finanskrisen har rammet oss knallhardt. I 2008 ble det solgt cirka 15.000 fritidsbåter i Norge. Dette var antakelig et kunstig høyt tall. Alle skulle ha båt, og folk hadde råd. I år blir det solgt mellom 6.500 og 7.000 båter, altså mindre enn halvparten. Det er klart at det rammer hardt, sier Brauner.

I tillegg til elendig salg hjemme har den økonomiske krisen i Europa sørget for nesten full stans i eksporten.

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK: