Gå til sidens hovedinnhold

Udramatisk da høyreekstreme demonstrerte i Kristiansand

Artikkelen er over 4 år gammel

Høyreekstreme svensker, finner og nordmenn dro til Kristiansand for å demonstrere lørdag. Det gikk rolig for seg, men i Østfold ble 18 personer pågrepet.

KRISTIANSAND: Nynazistene i den høyreekstreme gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) møtte opp i sentrum av Kristiansand midt på dagen lørdag med sine grønne og hvite flagg, midt blant barn og voksne i sørlandsbyens gågate.

– Markeringen besto av 60–70 demonstranter, hvor de alle fleste var tilreisende fra Sverige, Finland og andre steder i Norge, sier stabssjef Bård Austad i Agder-politiet.

Nynazistene marsjerte nedover Markens gate. Enkelte forbipasserende valgte å snu ryggen til opptoget, som gikk stille nedover gaten.

Politiet var mannsterkt til stede, men bortsett fra et par bortvisninger, fant ikke politiet det nødvendig å gripe ytterligere inn.

– Denne markeringen var ikke til fare for mennesker eller trafikk, og gikk i sin helhet rolig for seg, sier Austad.

18 pågrepet i Østfold

Opprinnelig håpet nynazistene å gjennomføre demonstrasjonen i Fredrikstad, men på grunn av den økte beredskapen i Østfold, endte de opp i Kristiansand isteden.

Fredag kveld og natt til lørdag ble 14 personer arrestert i på grenseovergangene ved Ørje og Svinesund i Østfold. Operasjonsleder Lars Stenrød i Øst politidistrikt opplyser til nyhetsbyrået TT at alle trolig var svenske statsborgere, og i alderen 19 til 42 år. Flere svenske medier viet saken stor oppmerksomhet lørdag ettermiddag.

– De er pågrepet fordi vi mener de utgjør en fare for offentligheten og at de skulle delta i demonstrasjoner, sier Stenrød. Det er ikke tatt beslag av våpen, men politiet sikret seg ulike ting som kan brukes i forbindelse med en demonstrasjon. Ifølge TT har Østfold-politiet blant annet tatt beslag i de pågrepnes biler.

Senere lørdag ble ytterligere fire personer pågrepet, en av var i besittelse av pepperspray og ble innbrakt i Fredrikstad.

 

Ikke tillatelse

Bård Austad sier det ikke var søkt om tillatelse til å holde demonstrasjon i Kristiansand. Allerede i juni fikk gruppen avslag på søknaden om å demonstrere i Fredrikstad.

Politiet holdt derfor øye med deltakerne i opptoget og ga dem etter en helhetsvurdering tillatelse til å få avholde markeringen i en begrenset periode. Da markeringen var over i 13-tiden, måtte alle demonstrantene pent godta full ID-kontroll.

Underveis i demonstrasjonstoget delte medlemmene av gruppen ut løpesedler, men de fleste som kom forbi, ville ikke ta imot. En kvinne filmet demonstrasjonen for de høyreekstreme.

– Vi kommer for å vise vårt syn og dele ut flygeblad, sa den norske talsmannen for DNM, Håkon Forwald, til Fædrelandsvennen.

Fri Midt-Norge arrangerte lørdag ettermiddag en motdemonstrasjon i Tordenskjoldparken i Trondheim, og varslet en markering også i Kristiansand i 17-tiden. Gruppen opplyser at motdemonstrasjonene arrangeres i solidaritet med Fredrikstad, og mot nazisme, rasisme, og homofobi.

Olsok

Politiet ble tidligere lørdag tipset om at de høyreekstreme kunne være på vei, men hvorfor de valgte nettopp Kristiansand som alternativ til Fredrikstad, er ikke kjent.

29. juli er dødsdagen for Olav den hellige, og dagen kalles både olsok og Olavsdagen, og er tradisjonelt en merkedag for norske nasjonalister.

Kommentarer til denne saken