– Håper fyrlyset vil ha en tiltrekkende effekt på sjeldne fuglearter under «bombeuka»

Artikkelen er over 2 år gammel

Kystverket tente tirsdag lyset i den over 170 år gamle fyrlinsa i Utsira fyr, slik at sjeldne trekkfugler lettere kan finne veien til øya. Det betyr at folk på fastlandet frem til søndag 15. oktober nok en gang se fyrlyset sveipe over Utsira.

DEL

UTSIRA: Det karakteristiske sveipende lyset i fyret vil kun være tent under den såkalte «bombeuka», når mange fugleentusiaster kommer til Utsira for å se sjeldne fugler.

LES OGSÅ: Utsira har sjekket været i 150 år

– Det var en unik forespørsel vi ikke kunne takke nei til. Vi skal selvsagt tilrettelegge for at flere sjeldne trekkfugler kommer til Utsira under arrangementet, sier regiondirektør John Erik Hagen i Kystverket Vest.

Miljø og plansjef i Utsira kommune og aktiv medlem i Utsira fuglestasjon, Atle Grimsby, håper fyrlyset vil ha en tiltrekkende effekt på sjeldne fuglearter under «bombeuka».

– Vi håper at lyset vil tiltrekke seg mange fugler som trekker om natten og gi oss større sjanse for å finne flere sjeldne fuglearter, sier Grimsby.

Fakta om Utsira fyr

Kystverket eier Utsira fyr som ble etablert i 1844. I 2004 ble fyret avbemannet. Den tradisjonelle fyrlinsen ble da slukket og erstattet med et mer driftssikkert LED-lys, som er plassert på toppen av fyrtårnet.

* Fyrlinsen står fortsatt i fyrets linserom, slik den har gjort i over 170 år.

* Med en sveiphøyde på 78,2 meter over havet, er det Norges høyest plasserte fyrlys.

* Lyset fra den gamle Fresnel-linsen har en lysrekkevidde på 23 nautiske mil, og er dermed synlig for skip som seiler 4,2 mil ute i havet.

Kilde: Kystverket

Artikkeltags