I tog for norsk mat

RÅDHUSPLASSEN MANDAG: 
Fra venstre John Egil Frøystad, Skåre bondelag og Jan Idar Haugen fra Rogaland bondelag. Alf-Robert Sommerbakk

RÅDHUSPLASSEN MANDAG: Fra venstre John Egil Frøystad, Skåre bondelag og Jan Idar Haugen fra Rogaland bondelag. Alf-Robert Sommerbakk Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Bøndene fortsetter å ytre sin misnøye etter brudd mellom jordbruksorganisasjonene og staten. Mandag ble det aksjonert på Rådhusplassen i Haugesund. Tirsdag morgen drar opp mot 50 bønder fra Haugalandet til Oslo for å marsjere til Stortinget.

DEL

HAUGESUND: Aksjonen på Rådhusplassen mandag varte i halvannen time og var mest ment som en prøve på tirsdagens aksjon i Oslo.

– Vi hadde oss også en tur i Haraldsgata og fikk møte ordfører Mohn. Han viste stor interesse for hva vi holder på med, sier John Egil Frøystad, som er lokallagsleder i Skåre Bondelag.

Han opplyser at rundt 50 mann fra Haugalandet tar turen til Oslo for å være med på protestmarsjen opp til Stortinget.

– I dag hadde vi med 50-60 representanter fra Haugesund, Sveio, Tysvær, Vindafjord, Bokn og Karmøy. Mange av disse drar over til hovedstadet med fly tirsdag morgen, mens representanter fra Etne reiser med buss, sier Frøystad.

I Oslo vi tusenvis av bønder sammen med flere av Norges fremste kokker gå i tog i Oslo for norsk matproduksjon.

Får kokkestøtte

Opptoget går fra Landbrukets hus på Grønland til Stortinget. Bakgrunnen for toget er forrige ukes brudd i jordbruksforhandlingene mellom staten og bøndene. Flere av Norges fremste kokker vil delta i toget, opplyser Norges Bondelag.

– Jeg kan ikke drive restaurant uten bøndene. Og du kan ikke spise deg mett uten dem, sier kjøkkensjef Jørn Lie på Gamle Raadhus i Oslo.

– Jeg mener alle som setter pris på trygg, god og kortreist mat, bør bruke matpausen sin på tirsdag til å vise at de støtter dem, sier kjøkkensjef Christer Rødseth på Vaaghals restaurant.

Statens første tilbud i jordbruksoppgjøret hadde en ramme på 410 millioner kroner. Det siste tilbudet før bruddet var på 550 millioner kroner, mens bøndenes opprinnelige krav var på 1,45 milliarder kroner.

Fredag forrige uke gjennomførte om lag 1.000 bønder en varslet blokade ved grossistlagrene til Norgesgruppen, Coop og Rema på 25 steder over store deler av landet. Aksjonen varte i tre timer, og målet var å få fram budskapet om at norskprodusert mat i butikkene ikke er noen selvfølge.

Artikkeltags