«London Calling!» Vi er nok mange som har tenkt, sagt eller sunget strofene fra The Clash-hiten når vi har vandret langs Londons travle gater. I shoppingstimen på Oxford Street, langs Thamsen fra London Eye til Tate Modern eller opp Portobello Road fra Notting Hill Gate.
Muligens bruker du heller tiden din rundt Loftus Road eller White Hart Lane? Eller kanskje har du dine egne favorittsteder?
Mange fra Haugalandet og Sunnhordland har det. Vi vil tro at det er få regioner i Norge, om noen, hvor befolkningen har et tettere forhold til London, enn på Haugalandet.
Så er vi selvsagt klar over at det ikke er alle som har råd eller anledning til å fly til England stadig vekk, men mange gjør det. En del reiser oftere til London enn til Stavanger eller Bergen.
 

Derfor er det nok mange som klikket seg nervøst inn på saken da vi i går la ut på h-avis.no nyheten om at Ryanair ikke har satt opp noen vinterflyginger til og fra Haugesund lufthavn, Karmøy. Ikke engang til London.
Som vi har skrevet før, kan man mene mangt om Ryanairs måte å drive flyselskap på, men Ryanairs rute til London har i stor grad vært den store heisekrana som har løftet Helganes som internasjonal flyplass. Ruta har gitt rom for utvidelser og andre ruter.
London-ruta har vært en regionbygger. Jo da, den trekker pengebruk ut, men den aktive flyplassen har gjort regionen mer attraktiv og dynamisk.
London har gitt oss impulser og urbanitet. Vi har fått kulturopplevelser, i London og her hjemme. Løye!
London-ruta har også vært kjernen i markedsarbeidet vi kjenner gjennom det stadig mer innholdsrike GoTo-begrepet. Det har ballet på seg.
 

Hvorvidt usikkerheten rundt avtalen mellom Avinor og Lufthavnutbygging har påvirket Ryanairs planer for Helganes, vet vi ikke, men det er opplagt at slikt ikke hjelper.
Nå forstår vi at neste års vinterruter ikke nødvendigvis er helt landet ennå. Kanskje kan det komme noe til London likevel. Og vi våger å håpe at Ryanair i alle fall er tilbake for fullt etter en liten vinterpause neste år – om ikke andre flyselskaper ser en mulighet når den irske giganten sover.
Uansett er denne nyheten en påminnelse om hvor fint vi har hatt det med direktefly til Verden fra Karmøy, og om at det ikke opplagt forblir slik.
Dette er en påminnelse vi tar med oss når regionen venter på og arbeider for en avklaring som gir gode og langsiktige betingelser for internasjonal flytrafikk, ikke minst til vår naboby London, i mange år framover.