Lege rekrutterer narkomane

<b>PÅ TURNÉ: </b>Lege Birger Schroll, til venstre, har blant annet vært i Haugesund for å fortelle narkomane om muligheten til å flytte til Hanstholm i Danmark.

<b>PÅ TURNÉ: </b>Lege Birger Schroll, til venstre, har blant annet vært i Haugesund for å fortelle narkomane om muligheten til å flytte til Hanstholm i Danmark.

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

– Det finnes norske leger som tør trosse Helsetilsynet, sier lege Birger Schroll.

DEL

RUSMISBRUK: Den kontroversielle danske legen Birger Schroll sier til Haugesunds Avis at han ikke har problemer med å få tak i Subutex og metadon til sine pasienter.

Sjøl har danske myndigheter fratatt ham retten til å skrive ut resepter på de to preparatene. I Norge har han mistet sin retten til å praktisere som lege.

– Det finnes heldigvis norske leger som tør trosse Helsetilsynet, sier Schroll.

Nå ønsker han å samle sine norske pasienter på ett sted i Danmark. I Schrolls hjemby; Hanstholm.

– Jeg har tre pasienter fra Norge installert der nede allerede. De norske narkomane flytter til Danmark og søker opphold på humanitært grunnlag, sier den danske legen som mener norske helsemyndigheter forfølger ham.

– Det vi driver med er fullstendig lovlig, ellers hadde politi og tollmyndigheter grepet inn for lenge siden. Jeg er i gang med å bygge opp et behandlingsopplegg i samarbeid med danske rusteam og danske kommuner, som er klare til å ta imot mine norske pasienter, sier Schroll.

Han er i disse dager på turné i Norge for å sjekke hvor mange norske, langtkomne narkomane som ønsker å flytte til Hanstholm. Hvor mange som blir med, vet han ikke, men han hevder det er snakk om mange. Fredag var Schroll i Haugesund, lørdag i Stavanger.

– Ikke mitt ansvar

– Føler du ansvar for at det selges "danske" Subutex-tabletter på gata i Haugesund?

– Nei det føler jeg ikke noe ansvar for. Det er ikke mine tabletter. Jeg har kontroll med mine pasienter og vet at tablettene ikke kommer fra dem. Hvis det kommer fra dem, så er det en politisak som politiet må ta seg av, sier dansken.

Hans pasienter får Subutex og metadon ved at norske leger skriver ut resepter som blir hentet på danske apotek.

– Det er ingen som kan stoppe disse legene i å skrive ut resepter, det har enhver lege lov til, sier Schroll.

Sundhedsstyrelsen

– Hva gjør Sundhedsstyrelsen i Danmark i forhold til Birger Schroll og hans utskriving av Subutex-tabletter til norske narkomane?

– Det gjør han ikke lenger. Han har ikke lenger rett til å skrive ut resepter på Subutex og metadon. Den retten har vi fratatt ham, sier Bodil Dejgaard i Sundhedsstyrelsen.

– Men han gjør det jo fortsatt i samarbeid med andre leger?

– Det sier han, men vi vet ikke noe om det. Vi følger den ordinasjon som skjer til norske narkomane. Hvem han samarbeider med, det vet vi ikke og kan heller ikke dokumentere. Det vi følger med på, er om det er leger som skriver ut resepter til nordmenn i strid med regelverket. Dersom vi oppdager noe ureglementert, griper vi inn, sier Bodil Dejgaard.

Artikkeltags